Companii

Ford dezgheata piata locurilor de munca in auto si da startul campaniei de angajari pentru agenti de vanzari

Ford dezgheata piata locurilor de munca in auto si da startul campaniei de angajari pentru agenti de vanzari
25.02.2010, 23:16 48

Demararea operatiunilor legate de Compania Nationala de Vanzaria Ford reprezinta o noua gura de oxigen primita de industria autolocala, dupa inceperea programului "Rabla", fiind si prima campaniede angajari din auto in acest an.

Pe fondul declinului cu peste 50% al vanzarilor de masini, anultrecut peste 10% din dealerii auto si-au inchis businessul, iarmajoritatea importatorilor au declansat operatiuni derestructurare, prin concedierea a pana la 30% din personal.

Pentru noul importator, Ford Romania va angaja cel putin 120 depersoane, potrivit estimarilor ZF. Sediul noii Companii Nationalede Vanzari va fi in Bucuresti, la fel ca si in cazul Renault GroupRomania.

"Compania Nationala de Vanzari a Ford va fi amplasata strategicin Bucuresti, de unde angajatii nostri pot comunica optim cudealerii Ford din toata tara si pot fi alaturi de clientii nostriimportanti", a subliniat Paul Flanagan, managing director alcompaniei de vanzari.

In prezent, in cadrul Romcar, importatorul Ford lucreaza 90 depersoane, fata de o medie de 122 in 2008, an in care s-auinregistrat vanzari de 22.139 de masini, cel mai ridicat volumatins din 1992 si pana in prezent. Anul trecut vanzarileconstructorului american au inregistrat un declin de 48%, laaproape 10.500 de masini, scadere sub cea a pietei, care i-a permissa-si majoreze cota de piata la peste 7%.

Tiriac reintegreaza actualii angajati aiimportatorului

Odata cu preluarea activitatii de import de catre Ford Romania,angajatii Romcar vor fi preluati de catre alte divizii din cadrulTiriac Holdings, care mai detine M-Car Trading, importatorulMitsubishi si Hyundai Auto Romania, importatorul marcii coreene,dar si TiriacAuto, divizia de retail auto care controleaza 40 dedealeri a zece marci, printre care si Ford.

"Odata cu preluarea activitatii de import a marcii Ford de catreCompania Nationala de Vanzari apartinand partenerului nostruamerican, angajatii Romcar vor fi integrati, majoritar, incelelalte companii apartinand Grupului Tiriac", a spus CristinaMunteanu, directorul de comunicare corporate al TiriacHoldings.

Incepe si productia modelului de clasa mica

"In viitorul apropiat", potrivit celor de la Ford, cel maiprobabil in toamna acestui an, in cadrul uzinei va incepe productiaviitorului model de segment B Ford Fusion, modelul care teoretic vafi inlocuit de viitorul B-Max, model asamblat exclusiv la Craiova.Pe piata locala Compania Nationala de Vanzari va lansa noul modella finele acestui an sau in prima parte a anului viitor.

Teoretic viitorul Ford B-Max va fi prezentat in toamna in cadrulSalonului Auto de la Paris, iar imediat dupa ar urma lansareacomerciala in Europa de Vest.

La nivelul anului trecut din cele 300 de vehicule comerciale,96% dintre acestea au fost exportate catre piete europene precumGermania, Marea Britanie sau Bulgaria. Acelasi nivel de peste 90%al exporturilor se va mentine si in 2010, potrivit lui WolfgangSchneider, vicepresedintele Ford Europa pe probleme guvernamentalesi de mediu.

Au primit garantii de la stat

Valoarea totala a investitiilor Ford la Craiova va depasi in2012 nivelul de 1 miliard de euro, fata de un minim stabilit inmomentul preluarii de 675 de milioane de euro, dupa ce BancaEuropeana pentru Investitii a acordat Ford Europa un imprumut invaloare de 400 de milioane de euro, garantat de statul roman inproportie de 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO