Companii

Ford ia bani de la BEI ca sa produca motoare ecologice

16.03.2009, 16:08 20

Ford Europa, unul dintre cei mai mari constructori de automobile, a anuntat ca va produce la fabrica de la Craiova motoare ecologice de generatie noua, cu un consum redus de combustibil si emisii reduse de poluare, grupul reafirmand planurile de investitii pentru uzina din Romania.

Pentru acest proiect Ford a solicitat un imprumut de 600 mil. euro din partea Bancii Europene pentru Investitii in cadrul Programului european de imprumuturi pentru transport ecologic, o initiativa ce urmareste incurajarea dezvoltarii productiei de vehicule ecologice si eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.
"Aceasta solicitare se afla in derulare la Banca Europeana pentru Investitii. In data de 12 martie 2009 a avut loc o prima evaluare formala si pozitiva in cadrul Consiliului de Administratie al BEI si se evalueaza in mod normal", a declarat Nadia Crisan, reprezentantul Ford Romania.
Mai mult, compania ar putea aduce la Craiova si o parte din productia modelului Focus, reprezentantii Ford Europa declarand ieri ca analizeaza oportunitatea unei alte surse de productie in Europa pentru o versiune a urmatoarei generatii Ford Focus. Ei nu au confirmat insa posibilitatea producerii modelului la Craiova.
Principalul avantaj al uzinei de la Craiova ar putea fi numarul mare de furnizori care au anuntat ca vor construi facilitati de productie in apropierea uzinei, sau retelele de distributie care vor fi realizate dupa demararea productiei in a doua parte a anului.
Tot ieri, Ford Europa a anuntat ca a luat decizia de a reduce capacitatea de productie la fabricile din Europa ca urmare a declinului pietei auto si a estimarilor negative in ceea ce priveste evolutia sectorului in perioada urmatoare.
"Diminuarea capacitatii, reducerea costurilor si asigurarea planurilor noastre viitoare de productie sunt actiuni esentiale pentru Ford Europa pentru a sustine o afacere viabila in viitor", a declarat John Fleming, presedinte si CEO al Ford Europa, care a subliniat ca Ford Europa a luat deja o serie de masuri, dar cum piata continua sa scada substantial, compania va adopta un set de masuri suplimentare. Printre centrele vizate se numara in primul rand cele din Germania si Spania, dar si uzina de la Craiova. Impactul ar putea fi pozitiv in cazul in care noul Focus va fi realizat in Romania.
"Ford Europa trebuie sa revina la o profitabilitate durabila cat mai curand posibil", a spus Fleming.
Ford Romania devine membru al APIA
Ford Romania, cel de-al doilea constructor local de automobile, a devenit ieri membru al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in urma deciziei consiliului director si a adunarii generale a APIA care a aprobat cererea companiei. Din cadrul APIA fac parte toti importatorii si dealerii de automobile din Romania, precum si Automobile Dacia. Inainte de preluarea de catre Ford a uzinei de la Craiova, printre membrii APIA era si Daewoo Automobile Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO