Companii

Fosta sefă de la Tarom a intrat în boardul director al Happy Tour

no title

Ruxandra Brutaru, fost director general al Tarom

Autor: Cristina Rosca, Mirabela Tiron

25.05.2012, 00:11 6075

Ruxandra Brutaru (31 de ani), cea care până anul tre­cut a condus operaţiunile TAROM, a fost numită în boar­dul director al celui mai mare jucător de pe piaţa lo­ca­lă de agenţii de turism, Happy Tour, potrivit unor surse din piaţă.

Cu afaceri consolidate de 57 mil. euro în 2011, cel mai mare grup de pe piaţa agenţiilor de turism din Ro­mânia cuprinde agenţiile Happy Tour, Prestige Tours, Paravion şi Travel House. Happy Tour şi-a consolidat po­ziţia în piaţă după ce proprietarul grupului, fondul de in­vestiţii spaniol GED, a cumpărat mai multe companii din domeniu.

Ruxandra Brutaru este astfel al doilea român care intră în boardul director al Happy Tour după Radu Enache, proprietarul Continental Hotels. Anul trecut GED a intrat în acţionariatul Continental Hotels, con­tro­lat în continuare cu pachet majoritar de Enache.

Din boardul Happy Tour mai fac parte Enrique Centelles Satrustegui (preşedinte al boardului şi par­tener al fondului de investiţii spaniol GED), Javier Garcia del Valle (vicepreşedinte al boardului şi director general al Happy Tour), Miguel Peralta şi Juan Antonio Carrasco Ferrer. Acesta din urmă a ocupat poziţii manageriale pentru Europa şi America Latină în cadrul grupului de turism Amadeus. Specialist în fuziuni şi achiziţii şi cu un MBA în afaceri online, Ferrer a lucrat pentru Amadeus între 1994 şi 2012.

Surse din piaţă au transmis că Happy Tour îşi recrutează oamenii în board după experienţa pe care o au în anumite domenii, Ruxandra Brutaru venind cu know-how din aviaţie. Un alt membru al boardului are experienţă în retail, el fiind şi cel care s-a ocupat în special de dezvoltarea reţelei de agenţii asociate.

Ruxandra Brutaru a fost numită director general al TAROM în ianuarie 2009, funcţie din care a demisionat în martie 2011. Ea are studii în aviaţie, fiind absolventă a Facultăţii de management al aviaţiei din SUA. Ea mai deţine o diplomă de Executive MBA în domeniul aerospaţial obţinută în 2001 la Şcoala Superioară de Comerţ din Franţa.

Fiica unui fost director al Tarom din perioada 1995-1996, ea s-a alăturat echipei Tarom în 2007 pe postul de director general adjunct, când ministru al transporturilor era Ludovic Orban. Românca a lucrat înainte de a veni la compania de stat în cadrul altei companii aeriene, Blue Air, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache.

În timpul celor doi ani şi două luni de mandat ai Ruxandrei Brutaru la şefia Tarom compania de stat a înregistrat pierderi estimate la aproape 100 de milioane de euro. Tarom a obţinut o cifră de afaceri de 193 mil. euro în 2009 şi pierderi de 55 mil. euro, de 34 de ori mai mari decât cele din 2008.

Pentru a creşte numărul de pasageri, Brutaru a introdus încă din primăvara lui 2009 mai multe bilete de avion la preţuri similare cu cele ale operatorilor low-cost. Deşi a reuşit să crească traficul, numărul pasagerilor transportaţi ajungând la 2,2 milioane în 2010, mai mult cu 24% faţă de anul anterior, Tarom nu a reuşit să iasă de pe pierderi. Toată industria aviatică a fost afectată însă în ultimii ani din cauza crizei.

Tot în mandatul Ruxandrei Brutaru, în 2010, compania de stat a aderat la Sky Team, cea de-a doua mare alianţă de companii aeriene din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO