Companii

Fostul combinat de prelucrare a lemnului din Comanesti ajunge la austrieci

24.11.2009, 23:17 767

Compania austriaca de prelucrare a lemnului HolzindustrieSchweighofer, controlata de omul de afaceri Gerald Schweighofer, vaschimba numele firmei recent achizitionate Finnforest BacoProduction din Bacau in Holzindustrie Schweighofer Baco, dupaprimirea aprobarii de la Consiliul Concurentei.

Finnforest Baco Production are o cifra de afaceri estimata inacest an la circa 20 mil. euro, nivel similar cu cel din 2008,peste 400 de angajati, si o capacitate de productie de 80.000 demetri cubi de placi de panel. Anterior tranzactiei actionariiFinnforest au fost finlandezii de la Metsaliitto Cooperative prindivizia Wood Products Industry.

"Operatiunile Baco din Romania nu se regasesc in liniaprincipala de dezvoltare a grupului, astfel incat aceasta vanzareredirectioneaza anumite resurse catre alte operatiuni,corespunzator strategiei actuale", a spus Ole Salven, groupexecutive vice president al Metsaliitto Wood Products Industry.

Firma Finnforest a fost infiintata in 1999 de catre o divizie agrupului finlandez Metsaliitto care a preluat terenul si o partedin fosta structura a combinatului de prelucrare a lemnului ComprelComanesti care fusese inchis.

Mare parte din productia Finnforest merge in prezent la exportin principal in state precum Germania, Italia, Franta, Grecia.

Placile produse de Finnforest sunt folosite in industria deconstructii si in cea de mobila.

Pentru perioada urmatoare Holzindustrie are in vedere angajareade noi persoane, fara a preciza cate anume.

Materia prima pentru aceasta fabrica, respectiv cheresteauau derasinoase, va fi furnizata de celelalte fabrici pe careHolzindustrie le are.

Volumul de 80.000 de metri cubi anual prelucrati urmeaza sacreasca in perioada urmatoare.

Pe langa cele patru fabrici, Gerald Schweighofer mai detine pepiata locala 11.000 de hectare de padure in mai multe judete dintara, un hotel de 100 de camere in Radauti si mai multe investitiiin energie regenerabila.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firmaHolzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut ocifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in2008.

Compania este unul dintre principalii jucatori din industria deprelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companiiprecum Kronospan sau Egger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO