Companii

Francezii de la Colas au preluat ISAF Bucuresti

23.06.2008, 19:06 525

Grupul francez Colas, cu afaceri de peste 11 mld. euro, parte a gigantului Bouygues, a achizitionat Societatea de Semnalizari si Automatizari Feroviare - ISAF SA din Bucuresti, prin intermediul diviziei Colas Rail, potrivit unor surse din piata citate de Mediafax.
Colas Rail a inceput discutiile pentru preluarea ISAF inca din anul 2006, cand denumirea firmei era Amec Spie Rail. ISAF a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 26,28 mil. lei (7,4 mil. euro) si un profit net de 3,1 mil. lei (0,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.
Colas Rail si ISAF sunt implicate in mai multe proiecte de reabilitare a liniilor de cale ferata, unul dintre cele mai importante fiind modernizarea tronsonului feroviar Campina-Predeal. Preluarea ISAF de catre Colas Rail ar permite francezilor sa se extinda mai rapid pe un domeniu care va atrage investitii de peste
10 miliarde de euro pana in 2018.
Francezii activeaza deja pe piata prin intermediul companiilor Colas SA, Colas Romania, Sorocam Bucuresti, Ancorad Craiova si SCCF Iasi, Antrepriza Drumuri si Poduri Timisoara si Antrepriza Drumuri si Poduri Constanta. Cele sapte companii au realizat in 2006 afaceri totale de peste 100 de milioane de euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.
ISAF a fost infiintata in anul 1951 de catre administratia Cailor Ferate Romane. In prezent, firma activeaza in domeniul constructiei si montajului instalatiilor de semnalizare feroviara, al electrificarii cailor ferate si a transportului urban, precum si al instalatiilor de telecomunicatii feroviare si publice.
ISAF a detinut, in urma cu mai multi ani, un pachet de aproximativ 9% la operatorul de telefonie mobila Connex (in prezent Vodafone), dar si 20% din actiunile Asiban, ambele participatii fiind vandute intre timp.
Colas a intrat puternic pe piata romaneasca in 2001, cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al firmei Constructii Feroviare Iasi (SCCF), in urma unei tranzactii estimate la circa 3,5 mil. dolari. In septembrie 2000, Colas a achizitionat 66% din actiunile firmei Ancorad Craiova. Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de companie a fost constructia tronsonului Lehliu - Drajna al autostrazii Bucuresti - Constanta. Grupul Colas a realizat anul trecut venituri de 11,7 mld. euro, in crestere cu 8,9% fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO