Companii

Francezii de la Leroy Merlin fac pasul spre o reţea de 16 magazine prin achiziţia magazinelor BauMax din România

Francezii de la Leroy Merlin fac pasul spre o reţea de...

Autor: Cristi Moga, Marius Oncu

08.07.2014, 14:30 4768

Grupul francez Leroy Merlin a ajuns la un acord pentru preluarea reţelei locale a grupului austriac BauMax, tranzacţie care marchează un nou exit din piaţa locală de bricolaj. Leroy Merlin, care deţine în România un singur magazin, situat pe şoseaua Chitilei din Bucureşti, va ajunge la 16 unităţi şi vânzări anuale de circa 150 de milioane de euro prin preluarea BauMax.

Tranzacţia a fost determinată de problemele financiare cu care se confruntă grupul austriac, în timp ce piaţa locală de bricolaj este extrem de competitivă, cu prea mulţi jucători pentru o piaţă a construcţiilor aflată pe un trend negativ de cinci ani.

"Suntem fericiţi că am găsit o soluţie foarte bună pentru bauMax România, care permite un evoluţie pozitivă pentru toţi cei implicaţi, în special pentru furnizorii care îşi pot continua activitatea pe piaţa românească. bauMax poate continua acum procesul de restructurare alături de bănci, mai ales în cele cinci ţări de bază (Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia – n.red.)", a declarat Michael Hurter, CEO al bauMax.

După ce francezii de la Bricostore au vândut reţeaua locală către Kingfisher, operaţiunile Praktiker au fost preluate de omul de afaceri turc Omer Susli, iar nemţii de la OBI au decis să plece din România, aceasta este o a patra mutare ce va duce la consolidarea pieţei de profil.

bauMax nu a dezvăluit preţul tranzacţiei, care trebuie să obţină avizul autorităţilro române pentru concurenţă.

Vânzarea operaţiunilor din România reprezintă un pas important pentru bauMax în procesul de restructurare, care ar urma să se desfăşoare până în 2016. Compania a anunţat în primăvară că bauMax se va concentra pe cinci ţări, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia, şi va analiza operaţiunile din Turcia, România, Bulgaria şi Croaţia.

Grupul Adeo are operaţiuni în 12 ţări, printre care şi România, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman şi Bricomart. Leroy Merlin operează în România un magazin, în parcul de retail Colosseum din Chitila.

Retailerul austriac bauMax a înregistrat o pierdere de 126 milioane de euro în 2012, după ce extinderea în Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finanţele companiei. Ultima piaţă pe care a intrat a fost Turcia, în 2010.

Cele mai mari pierderi au fost raportate în 2012 în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale bauMax au înregistrat pierderi.

Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare.

Piaţa românească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.

Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, de la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din România, care sunt transformate în Brico Depot.

Reprezentanţii Kingfisher se arătau anul trecut interesaţi de preluarea magazinelor bauMax din România. Şeful companiei, Ian Cheshire, afirma în luna iunie că ar putea apărea oportunitatea de a prelua magazine bauMax din România şi Turcia.

În luna februarie, grupul german Praktiker a anunţat vânzarea operaţiunilor din România, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.

Surse din piaţa de bricolaj au declarat în aprilie că retailerul german Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin. Obi a deschis primul magazin din România în 2008, la Oradea, extinzându-se în următorii doi ani cu încă şase unităţi, în Bucureşti (2), Arad, Piteşti, Ploieşti şi Sibiu.

Pe piaţa românească concurează mai mulţi retaileri de bricolaj, precum Ambient, bauMax, Kingfisher, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Praktiker şi Leroy Merlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO