Companii

Frank Hajdinjak, E.ON: Mentinerea preturilor la energie si gaze in 2010 este un basm

Frank Hajdinjak, E.ON: Mentinerea preturilor la energie si gaze in 2010 este un basm

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania: Noi din 2005 am inceput sa ne restructuram. Ne gandeam la acel moment ca facem acest lucru pentru a fi mai competitivi, dar se pare ca acum acest lucru se dovedeste a fi mai mult pentru a face fata crizei

18.11.2009, 23:29 90

"Am inregistrat o scadere abrupta a volumelor de energie si degaze comercializate in primele noua luni ale anului. Vorbim decirca 15% pe partea de gaze naturale si de circa 6% pe partea deenergie, scaderi cauzate mai ales pe segmentul clientilorindustriali. Nu vedem nicio imbunatatire. Productia industrialaeste inca la un nivel mic si in timp ce alte tari incep sa-sirevina, in Romania inca lipseste un program de stimulare. Romania aignorat criza", spune Hajdinjak, care crede ca totusi ar puteaexista anumite semnale pozitive abia in a doua jumatate a anuluiviitor. Intre timp, E.ON Romania continua sa se restructureze atatpentru a face fata scaderii vanzarilor, dar mai ales pentru adeveni mai eficienta.

E.ON Romania regrupeaza de la inceputul acestui an activitatilede distributie si furnizare a gazelor naturale si a energieielectrice rezultate din restructurarea fostelor Distrigaz Nord,respectiv Electrica Moldova. E.ON a intrat pe piata locala in 2005prin intermediul proceselor de privatizare.

"Noi din 2005 am inceput sa ne restructuram. Ne gandeam la acelmoment ca facem acest lucru pentru a fi mai competitivi, dar separe ca acum acest lucru se dovedeste a fi mai mult pentru a facefata crizei. Anul acesta prin intermediul programelor de plecarivoluntare au plecat 1.150 de angajati si am ajuns la 7.800 lanivelul E.ON Romania. Incercam sa evitam programele dedisponibilizare cat de mult putem si ne propunem ca pana lasfarsitul anului sa nu avem mai mult de 200 de disponibilizari",spune Hajdinjak. Tinta finala este de 6.500 de angajati pana in2012, dar acest numar poate varia.

"Am incercat sa facem outsourcing pe anumite arii de activitate,cum ar fi citirea contoarelor, dar piata nu ne-a ajutat si astfelnu am gasit acest gen de servicii", mai spune Hajdinjak.

Directorul E.ON Romania mai spune ca bugetul de investitiipentru anul acesta al companiei a fost redus la 60% din ceea ce eraplanificat pentru 2009, pana la 250 de milioane de lei, din caremajoritatea banilor s-au dus in retelele de distributie.

E.ON Romania si-a diminuat si bugetele de investitii anuntatepentru anul 2012 atat pe partea de gaze naturale, cat si pe cea deenergie electrica.

"Vom aloca circa 60-65 de milioane de euro pe an", a maiprecizat Hajdinjak.

Mentinerea preturilor la utilitati, poveste pentrucopii

E.ON Romania cere majorarea pretului la energie cu 12% si acelui la gaze naturale cu 15% de la 1 ianuarie 2010, acestea fiinddoar majorarile pe care compania le solicita pentru recuperareainvestitiilor in retelele de distributie.

Investitiile in retelele de gaze si de energie se recupereaza decatre operator prin tarifele stabilite de catre AutoritateaNationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), tarife carear trebui sa acopere aceste investitii.

Problema este insa ca aceste solicitari ar putea fi mai mari dinmai multe motive. Principalul motiv este chiar decizia statuluiroman de a continua alimentarea cu gaze din productia interna aconsumatorilor industriali cu inca un an, adica pana in octombrie2010. Initial, masura a fost valabila in perioada iunie -octombrie, dar a fost prelungita cu anumite modificari prevazute inLegea 332/2009 publicata in Monitorul Oficial pe 13 noiembrie.

Daca in ordonanta initiala (OUG nr. 54/2009 - n.red.) primeaugaze din productia interna, care sunt de doua ori mai ieftine fatade cele din import, doar consumatorii mari, cum ar fi combinatelechimice si producatorii de energie electrica, acum ariaconsumatorilor se mareste considerabil.

"Este o problema foarte mare, cu un efect urias asupraconsumatorilor captivi, populatia inclusiv. Noua lege prevede capot primi gaze din productia interna acei consumatori care au unconsum orar de minim 5.000 de metri cubi, fata de 30.000 de metricubi pe ora, cat era prevazut in ordonanta initiala care a fostaplicata in perioada iunie-octombrie. Practic, aria consumatorilorindustriali se mareste substantial, gazul intern va fi folositpentru alimentarea acestora, in timp ce pentru consumatorii captivivor fi necesare mai multe gaze din import. Acest lucru inseamnagaze mai scumpe, facturi mai mari pentru captivi", spune FrankHajdinjak.

Presiune uriasa

Inainte de aceasta masura, toti consumatorii de gaze naturaledin Romania cumparau cantitatile necesare la un pret de cos careera format atat din gaze din productia interna, cat si din gaze dinimport. In mod normal, gazele produse intern de Romgaz si Petromasigura doua treimi din consum, in timp ce gazele din import, carevin doar din Rusia, asigura o treime. Din moment ce, prin noualege, aria consumatorilor industriali care vor beneficia exclusivde gaze din productia interna se mareste substantial fata deperioada iunie-octombrie, atunci gazele ieftine pentru populatiesunt mai putine, ceea ce aduce necesitatea unor importuri maimari.

"Va fi o schimbare uriasa in cosul pentru captivi. Daca inultimele luni gazele din import au reprezentat 10-18% din cosul degaze, dupa aplicarea acestei masuri ponderea gazelor din import arputea ajunge si la 50%. In plus, pretul gazelor din import vacreste in ianuarie cu 20%. Toate acestea cumulate duc matematic lacresterea preturilor la gaze dincolo de majorarea pe 15% pe care ocerem noi de la 1 ianuarie", spune Hajdinjak.

Seful E.ON spune ca este deja in discutii cu reprezentantiiANRE.

"Trebuie sa gasim o solutie, altfel murim. Ceea ce se spunelegat de mentinerea preturilor la energie si gaze de anul viitoreste un basm. Toti jucatorii ar iesi din piata daca acest lucru seintampla. Presiunea este uriasa", mai spune Hajdinjak, adaugand caE.ON Romania va fi profitabila anul acesta, dar castigurile suntmult sub nivelul asteptat de actionari.

Primii pasi pentru energie verde

  • E.ON Romania analizeaza mai multe proiecte eoliene in zonaMoldovei.
  • Startul primelor proiecte va avea loc anul viitor, capacitateainstalata fiind de circa 70-100 MW.
  • Aceste proiecte ar putea intra in faza de productie in2011.
  • E.ON Romania analizeaza si posibilitatea de a cumpara uneleproiecte de la anumiti dezvoltatori.

900 de consumatori iliciti de energie inBacau

  • E.ON a demarat un program de identificare a consumatoriloriliciti de energie in Bacau.
  • Din octombrie, compania a identificat 900 de astfel decazuri.
  • Energia consumata ilicit era de aproximativ 8% din consumultotal al Bacaului.
  • Masura va fi extinsa si in alte zone din regiuneaMoldovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO