Companii

Fratii Buzoianu si Sorin Dan, cei mai mari proprietari de hoteluri din Cluj, prevad o revenire a businessului

12.01.2010, 23:10 597

Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca aflatin proprietatea fratilor Buzoianu, si-a bugetat o crestere de panala 5% a vanzarilor in acest an, in timp ce reprezentantiihotelurilor City Plaza si City Cental, controlate de omul deafaceri Sorin Dan, anticipeaza o majorare cu 25% a veniturilor, incontextul in care si-au dublat capacitatile de cazare.

Conducerea Opera Plaza estimeaza pentru acest an o cifra deafaceri de aproximativ 2,7 mil. euro fata de 2,6 mil. euro anultrecut. In 2009, gradul mediu de ocupare al hotelului a fost de70%.

"Piata hoteliera este strans legata de cresterea economieigenerale, astfel ca depindem foarte mult de evolutia turismului debusiness si de comportamentul consumatorului. Cred ca anul acestaoperatorii din turism vor fi mai flexibili, atat in ceea cepriveste preturile, cat si atunci cand vine vorba de politicile derezervare", a declarat Anca Popovici, sales&marketing manageral Opera Plaza.

Construit pe fostul amplasament al fabricii de dulciuriFeleacul, hotelul se adreseaza in principal oamenilor de afaceri.Opera Plaza include 52 de camere si apartamente si a fost finalizatin iulie 2006, in urma unei investitii de 4,5 milioane de euro.

"In momentul de fata fiecare hotel incearca sa-si consolidezepozitia actuala, axandu-se in principal pe retentia si fidelizareaclientilor prin diferite politici cum ar fi construirea de ofertespeciale, eficientizarea costurilor si cresterea flexibilitatii inzona diversificarii serviciilor oferite'', a spus Anca Popovici. Pede alta parte, compania Transilvania Development (TD), controlatade omul de afaceri clujean Sorin Dan, firma care administreazahotelurile de patru si respectiv trei stele City Plaza si CityCentral din Cluj-Napoca, estimeaza pentru acest an o cifra deafaceri de 2,5 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25%fata de 2009, in conditiile in care spatiile de cazare au fostextinse.

Anul trecut cifra de afaceri cumulata a celor doua hoteluriclujene a fost de 2 mil. euro.

"Estimarea facuta se bazeaza pe dublarea capacitatilor decazare. Pentru acest an estimam peste 14.000 de clienti pentru CityPlaza si afaceri de 2 mil. euro, in contextul in care vor functionasi cele 44 de camere, in total 85 de spatii, si va fi deschis unclub pentru activitati after business", a declarat Cosmin Sindean,manager al City Hotels.

Anul trecut, segmentul de cazare a avut o contributie de 55% intotalul afacerilor, restul provenind din segmentul de evenimente,food & beverage si alte servicii. In 2009 hotelurile au avut ungrad de ocupare mediu de 50-60%, valori estimate si pentru2010.

Hotelierii clujeni estimeaza pentru 2010 o stagnare a pieteilocale la valoarea de 25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO