Companii

Frigul si industria chimica au priit afacerilor Romgaz: plus 22% la trei luni

16.05.2010, 23:07 35

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii aflate inportofoliul statului, a inregistrat in primele trei luni ale anuluio crestere de peste 22% a afacerilor pe fondul unor vanzari involume de gaze mai mari cu 17%.

Astfel, in primele trei luni ale anului, compania a raportat ocifra de afaceri de 1,162 miliarde de lei (282,5 milioane de euro),cu 22,1% mai mari fata de perioada similara a anului trecut,inregistrand in perioada analizata un profit net de 203,7 milioanede lei (49,5 milioane de euro), cu 2,3% mai mic fata de cel dinprimul trimestru din 2009.

"Inregistrarea unei cifre de afaceri mai mari se datoreazafaptului ca s-a livrat o cantitate de gaze naturale din productiainterna mai mare decat cea livrata in aceeasi perioada a anuluitrecut. Profitul este mai mic din cauza faptului ca s-auinregistrat cheltuieli nedeductibile mai mari", explicareprezentantii Romgaz.

In prima parte a anului s-au inregistrat temperaturi extrem descazute, ceea ce a dus la cresterea semnificativa a consumului degaze naturale, dar cea mai mare parte a cresterii poate fiexplicata prin facilitatea acordata de stat marilor consumatoriintreruptibili (acei consumatori care accepta reducerea consumului,pana la oprire, in scopul aprovizionarii consumatorilor casnici inanumite situatii - n. red.), cu accent pe industria producatoare deingrasaminte chimice, care au posibilitatea ca pana in octombrie sase alimenteze exclusiv cu gaze din productia interna.

De obicei, toti consumatorii din Romania sunt alimentati cu uncos de gaze care include atat gaze produse intern, cat si gazeimportate, gaze care sunt de doua ori mai scumpe fata de celeextrase de Petrom si de Romgaz. Gandita ca o masura anticriza,alimentarea marilor consumatori numai cu gaze din productia internaa intrat in vigoare anul trecut si va continua pana in octombrieanul acesta.

De altfel, Romgaz este principalul furnizor de gaze naturalepentru cei mai importanti consumatori din industria chimica,respectiv Interagro, grup condus de omul de afaceri Ioan Niculae,Azomures si GHCL Upsom. Potrivit datelor Romgaz, anul trecut otreime din tot ce a produs compania a fost vanduta numai acestortrei mari consumatori.

Compania, care este strategica pe plan local asigurand circajumatate din productia interna de gaze si fiind implicata in maimulte proiecte de dezvoltare alaturi de gigantul rus Gazprom, arputea fi listata anul viitor, Ministerul Economiei, actionarulmajoritar, stabilindu-si un termen de 9 luni pentru finalizareaprocedurilor in vederea listarii la Bursa a unui pachet de 10-15%din Romgaz. Potrivit calculelor ZF, Romgaz este evaluata la 2,7miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO