Companii

Fujikura muta la Cluj productia unei fabrici din Spania

22.11.2009, 23:13 947

Compania Fujikura Automotive Romania, parte a concernuluijaponez Fujikura a inchis una din fabricile de cablaje auto dinSpania, care avea 300 de angajati, si a transferat capacitatile deproductie in Romania, unde detine doua centre de productie injudetul Cluj.

In urma acestei decizii, fabricile din Cluj si Dej, in carelucreaza 2.000 de oameni sunt in acest moment cele mai mari unitatide productie ale Fujikura in Europa.

"Criza financiara a afectat si activitatea Fujikura, astfel caam decis sa inchidem una din fabricile din Spania unde lucrau 300de oameni si sa transferam productia la Cluj. Am transferat doarcapacitatile de productie, nu si angajatii din Spania", a declaratpentru ZF Transilvania Ignacio Ibarra, vice-president corporateFujikura Automotive Group.

Compania nu a facut insa restructurari doar in Spania, ci si lanivel local, unde in luna aprilie a inchis fabrica din Jibou(Salaj), iar in luna iulie pe cea din Campeni (Alba), productiafiind transferata in fabricile din Cluj-Napoca, Dej si Maroc."Intr-o fabrica nu poti sa stii niciodata cat de sigur iti estelocul de munca, insa nu avem in plan sa efectuam disponibilizari inurmatoarea perioada de timp. Avem de lucru pentru toti angajatiidin cadrul celor doua fabrici din judetul Cluj", a mentionatIgnacio Ibarra.

Ignacio Ibarra a precizat ca numarul total de angajati ai celordoua fabrici Fujikura din Cluj-Napoca si Dej este in prezent de2.000 de persoane, 1.300 dintre acestia lucrand la fabrica din Dej."Anul trecut detineam in Romania aproximativ 2.700 de angajati,insa o parte din salariatii fabricilor din Jibou si Campeni, careau fost inchise anul acesta, s-au transferat in Cluj si Dej. Cualti angajati am oprit colaborarea, fiindca contractele incheiatecu acestia au expirat", a mai spus Ignacio Ibarra.

Fujikura Automotive Romania estimeaza ca va realiza in acest ano cifra de afaceri de circa 20 mil. euro, in scadere cu 20% fata deanul trecut.

Clientii principali pentru produsele fabricate de Fujikura inRomania sunt Volkswagen si Valeo.

"Ne concentram pe productia din Romania, avem cateva proiectenoi, insa nu le putem pune in practica pana cand piata nu vapermite acest lucru. Exista in prezent semne ca piata europeana inceea ce priveste volumul de automobile incepe sa se imbunatateasa",afirma Ignacio Ibarra.

In 2006, pentru a mentine competitivitatea companiei la nivelinternational, conducerea grupului spaniol ACE (AutomotiveComponente Electrice) a decis sa vanda 60% din actiuni catreconcernul japonez Fujikura. Japonezii au mai achizitionat anultrecut si restul de 40% din actiunile ACE, devenind astfelactionarii unici ai companiei. Odata cu finalizarea tranzactiei,ACE si-a schimbat denumirea in Fujikura Automotive Europe, iar inRomania compania functioneaza sub denumirea de Fujikura AutomotiveRomania.

In exercitiul financiar aprilie 2008-martie 2009, FujikuraAutomotive Group a realizat o cifra de afaceri de 4 mld. euro,compania fiind listata la Bursa din Japonia si detinand un numar de30.000-35.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO