Companii

Gallaher, impins in Romania de criza industriei tutunului din Europa

13.10.2004, 00:00 89

Producatorul britanic de tigarete Gallaher, numarul sase mondial cu vanzari anul trecut de 9 miliarde de lire sterline, a investit cateva sute de mii de euro in achizitia fostei capacitati de productie a Papastratos din Bucuresti, unde a adus o serie de utilaje second hand pentru productie.
"Nu putem spune care este nivelul investitiei de la Bucuresti. Avem incredere ca deschiderea unei facilitati de productie in Romania, a doua piata din Europa de Est si care urmeaza sa intre in UE, ne va aduce o cota buna de piata", spune Robert Stanworth, managing director al Gallaher Romania.
El sustine ca decizia de a deschide o facilitate de productie in Romania este si o urmare a declinului vanzarilor marilor producatori de tigarete din Europa si a inchiderii unor facilitati de productie. "In viitor vom analiza si posibilitatea exportului catre tarile din regiunea balcanica", afirma Stanwort. Capacitatea de productie din Bucuresti nu este inca pusa in functiune, oficialii companiei anuntand ca vor lansa cinci marci de tigarete peste o luna.
Gallaher si-a deschis filiala din Romania in urma cu doi ani si de atunci a avut o prezenta destul de redusa pe piata. A colaborat cu Papastratos inainte ca acesta sa fie achizitionat la nivel international de Philip Morris pentru anumite branduri. Cele mai cunoscute marci ale sale pe piata sunt Sovereign, Rhonson si Benson&Hedge. Spre deosebiere de marile multinationale care domina piata mondiala - JTI, BAT si Philip Morris - si care produc tigarete "american blend" (cu 60% tutun Virginia, 30% Burley si restul Oriental), Gallaher produce un tip de tigarete englezesti - blend Virginia - care ocupa alta nisa de piata.
Gallaher a incercat, in doua randuri, sa achizitioneze facilitati de productie ale Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) insa fara succes. "De doi ani am investigat posibilitatea investitiilor in Romania, iar ceea ce am cumparat acum este cea mai rapida si cea mai convenabila solutie", spune Stanworth.
La nivel international, Gallaher detine capacitati de productie in Marea Britanie, Rusia, Polonia, Kazahstan, Ucraina si Irlanda. Prezenta Gallaher din Romania repeta scenariul din Polonia, unde compania a achizitionat o mica fabrica de tigarete.
Principalele sale marci sunt Benson & Hedges, Silk Cut, Mayfair, Sovereign, Sobranie, Dorchester, Troika, LD, Memphis, Meine Sorte, Ronson, Blend, Hamlet, Old Holborn, Amber Leaf and Condor. Actiunile Gallaher sunt cotate la bursa din Londra si la New York Stock Exchange.
Producatorii europeni se afla in fata unui val crescand al militantilor antifumat si se confrunta cu o criza accentuata in Europa, unde in ultimul an au fost inchise o serie de capacitati de productie.
Piata romaneasca a tigaretelor s-a ridicat anul trecut la 1 miliard de dolari fiind dominata de British American Tobacco (BAT), JTI si Philip Morris.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO