Companii

Gea Prasa are nevoie de 15 mil. euro pentru a finaliza 252 de apartamente in proiectul Laguna Residence

Gea Prasa are nevoie de 15 mil. euro pentru a finaliza 252 de apartamente in proiectul Laguna Residence
18.11.2009, 23:32 631

"Avem intarzieri din cauza problemelor pe care le-am avut cusubcontractorii si a crizei financiare care afecteaza pe toatalumea. In prezent mai avem nevoie de 15 milioane de euro pentru afinaliza proiectul si ne aflam in negocieri cu o banca pentrufinantarea ultimei parti din constructie. Pana acum am construitdin fonduri proprii si din avansurile de la clienti. Am puteacontinua constructia si daca nu obtinem finantare de la banca", adeclarat Rafael Ordas, directorul general al Gea Prasa inRomania.

Proiectul implica o investitie de circa 45 de milioane de euro,potrivit spaniolului, iar intarzierea a determinat o parte dincumparatori sa ceara avansurile inapoi sau reducerea pretuluiapartamentelor.

Sunt cumparatori care cer avansul inapoi

"Avem precontracte pentru circa 100 de apartamente din proiectsi, in afara de patru cazuri, cu restul cumparatorilor cred ca vomsemna contracte aditionale pentru prelungirea termenului de livrarepana la sfarsitul lunii iunie. Celor care semneaza le-am oferitdiscount-uri, in functie de apartamentul cumparat, de 10% sau chiarmai mari. Din cate stiu, pana la maximum 20% din pretulapartamentelor, desi nu cred ca am oferit reduceri chiar atat demari", spune Ordas.

Managerul spune ca saptamana trecuta se aflau circa 50 demuncitori pe santierul proiectului, unde structura blocurilor afost ridicata. "Cand vom trece la partea de finisaje vom puteaaccelera procesul de constructie", spune spaniolul.

Vanzarile in cadrul proiectului au fost extrem de slabe in acestan, cand Ordas spune ca a vandut circa 1-2 apartamente lunar.

Drept urmare, si preturile au scazut de la o medie de 1.800euro/metrul patrat construit la circa 1.500 euro/metrul patrat,astfel ca cea mai ieftina locuinta - un apartament cu doua camere -costa acum circa 130.000 de euro plus TVA. "Intr-o perioada decriza oamenii incearca sa evite riscurile, astfel ca decid sacumpere doar cand apartamentele sunt finalizate sau aproapefinalizate. La inceputul anului viitor vom amenaja in primul blocun showroom cu apartamente model, care speram sa ne ajute lavanzari", spune Ordas.

Proiectul Laguna Residence este dezvoltat pe un teren de 53.000de metri patrati si cuprinde mai multe blocuri cu 3 - 7 etaje.

Se gandesc sa vanda din terenuri

Gea Prasa mai detine in Bucuresti terenul fostei fabrici de uleiMuntenia din zona Viilor, precum si doua loturi in Constanta,valoarea investitiilor pe piata locala fiind de circa 200 demilioane de euro, potrivit reprezentantului companiei. Pe acesteloturi ar putea fi construite aproximativ 6.000 de locuinte, dar inprezent compania se concentreaza pe finalizarea ansambluluiLaguna.

"Daca avem oportunitatea sa vindem din terenuri o facem, darofertele pe care le-am primit nu meritau atentie. Terenurile aufost cumparate din fonduri proprii", spune managerul companiei.

Terenul fostei fabrici de ulei Muntenia are o suprafata de58.000 de metri patrati, iar compania spaniola planuia constructiaa circa 2.000 de locuinte pe acest lot. "Uitandu-ma acum la piatasi luand in calcul ca in sase luni am putea incepe acest proiect,as construi apartamente care sa poata fi vandute cu un pret cuprinsintre 70.000 si 110.000 de euro, cu TVA inclusa si cu o calitatemedie a finisajelor", spune Ordas.

Spaniolii din imobiliare

Pe piata locala sunt prezente cateva zeci de grupuri deinvestitori imobiliari spanioli, dar putine companii au si apucatsa finalizeze locuinte.

Compania Ibiza House a finalizat o serie de proiecte in zonaPipera, iar Hercesa si Grupo Lar au in curs de finalizare catevasute de locuinte. Aceste companii, dar si alte grupuri, precum GranVia sau Martinsa Fadesa au cumparat in ultimii ani numeroaseterenuri pentru realizarea de locuinte, proiecte neincepute inprezent pe fondul reasezarii pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO