Companii

Generaţia Revoluţiei nu vine în business. Doar unu din zece acţionari români are mai puţin de 29 de ani

Generaţia Revoluţiei nu vine în business. Doar unu din...

Autor: Mihaela Pascari

18.10.2016, 00:07 167

Numărul companiilor controlate de tineri antreprenori cu vârstă de până în 29 de ani a scăzut cu 8% în ultimii patru ani şi a ajuns la 121.000 de acţionari, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Astfel, doar 10% din cei 1,22 de milioane de acţionari ai companiilor locale sunt tineri cu vârste de până în 29 de ani.

„România este o ţară centrată pe persoane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriaşă de şomaj, nu avem proiecte pentru tineri. Sprijinul acordat tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investiţiile în copii şi tineri“, a spus Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Uni­ver­si­tăţii din Bucureşti.

În 2013, primul an pentru care Registrul Comerţului are da­te pe structurile de vârstă ale acţionarilor, ponderea ti­ne­ri­lor antre­prenori în numărul total de acţionari se apropia de 12%. În august a scăzut pentru prima dată sub pra­gul de 10%, asta în condiţiile în care la nivel declarativ fiecare guver­nare se laudă cu programe de sprijin pentru antreprenori. Tinerii născuţi între 1988 şi 1990 au acum între 28 şi 30 de ani.

„Ar trebui să existe strategii economice naţionale sau sec­toriale. Pentru ca tinerii să o ia pe direcţia antrepre­no­riatului, ei trebuie să întrevadă trendurile, direcţiile în care se doreşte să se îndrepte economia şi societatea româ­nească. Un tânăr, spre exemplu de 26 de ani, este mult mai şcolit şi ştie mai bine noile modele de business“, a explicat Dumitru Miron, fostul decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO