Companii

George Copos: Am externalizat tot ce se putea externaliza pentru a rămâne pe profit. Vom ieşi din criză în 2013

George Copos, proprietar Ana Holding: Am luat în calcul să investesc în retail, în deschiderea unui magazin. Voi merge în Batumi, în Georgia, doar dacă reuşesc să vorbesc cu reprezentanţii Cora, Carrefour sau Auchan, pentru a face un astfel de magazin.

George Copos, proprietar Ana Holding: Am luat în calcul să investesc în retail, în deschiderea unui magazin. Voi merge în Batumi, în Georgia, doar dacă reuşesc să vorbesc cu reprezentanţii Cora, Carrefour sau Auchan, pentru a face un astfel de magazin.

28.07.2010, 23:55 61

"Dacă aş fi avut mintea de acum în 1992-1993 (când se lansase înafacerile hoteliere-n.red) aş fi investit în energie alternativă,nu în hotelurile de la mare sau de la munte. Acum ştiu tot ce amfăcut greşit în afaceri, dar sunt prea multe lucruri pentru a leîmpărtăşi", afirmă George Copos, care se întreabă cum este posibilca România să nu aibă după atâţia ani măcar o autostradă care săducă până la mare, dacă spre munte nu există una.

Copos spune că pentru a ajunge mai repede la hotelul de la marea ales traseul ce presupune trecerea Dunării cu bacul pe laCălăraşi.

"Aşa am călătorit cu vaci şi oi, ce se aflau deasemenea pe bac,lângă maşina mea. Cum să vină turiştii la mare?".

Omul de afaceri a obţinut la hotelul Europa din Eforie Nordîncasări de 314.000 euro în iunie, mai mici cu 5,5% faţă de celedin aceeaşi perioadă a anului trecut.

George Copos, 56 de ani, controlează şapte hoteluri pe piaţaromânească, două în Capitală (Hilton şi Crowne Plaza), trei înPoiana Braşov şi două în Eforie Nord (Europa şi Astoria). Celeşapte hoteluri, în care lucrau 771 de oameni la sfârşitul anuluitrecut, au rulat afaceri de circa 25,6 milioane de euro şi unprofit total de 230.000 de euro în 2009, potrivit datelor de peRegistrul Comerţului.

"Dacă anul trecut toate companiile mari din grup au terminat peprofit, anul acesta hotelurile vor finaliza pe pierderi, având învedere investiţiile realizate în modernizarea lor", a declaratCopos, care a luat anul trecut un credit de 25 mil. euro de la BRD,bani pe care i-a alocat modernizării unităţilor hoteliere dinCapitală şi de la munte.

Gucci la Hilton, în locul braseriei

Cel mai mare hotel al companiei, Athenee Palace Hilton, cuafaceri de 13,5 mil. de euro anul trecut, a operat în primulsemestru cu 70% din camere ocupate. În cadrul hotelului se vadeschise din decembrie un magazin Gucci, în locul faimoaseibraserii, potrivit lui Copos.

"Am externalizat toate serviciile care se puteau externaliza,cele de pază, de spălătorie, relaţii publice şi marketing. Altfelspus, am strâns din dinţi", a precizat Copos, explicând cum areuşit că obţină profit la hoteluri.

Nu doar hotelurile lui Copos au terminat cu profit anul trecut,pe o piaţă aflată în declin cu 34%, ci şi fabrica de motoareelectrice din Piteşti.

Compania care deţine fabrica, Ana Imep, a raportat anul trecutun profit de 1,2 milioane de euro, de două ori şi jumătate mai maredecât cel înregistrat anul trecut, la o cifră de afaceri de 26 mil.euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. La Ana Imep auavut loc cele mai multe disponibilizări, peste 600 de oameni fiindconcediaţi de la sfârşitul anului 2008. Şi lanţul de cofetării AnaPan a terminat anul trecut cu 430.000 de euro profit, la o cifră deafaceri de 5 mil. euro.

"Avem nevoie de un mediu de afaceri predictibil şi prietenospentru a face afaceri. Deasemenea avem nevoie de o legislaţiestabilă", a menţionat George Copos, care a intrat în afaceri în1990, când şi-a deschis prima cofetărie în Bucureşti (Ana Co), înurma unei investiţii de 20.000 de dolari, bani luaţi de la bancă lavremea respectivă.

Asocierea cu un retailer în Georgia?

Omul de afaceri plănuieşte să îşi investească o parte dinproiecte în Georgia, unde condiţiile fiscale sunt mai avantajoase,după cum apreciază el.

"Am luat în calcul să investesc în retail, în deschiderea unuimagazin. Voi merge în Batumi, în Georgia, doar dacă reuşesc săvorbesc cu reprezentanţii Cora, Carrefour sau Auchan, pentru a faceun astfel de magazin", a explicat Copos, adăugând că în aceastăţară ar trebui să plătească maxim cinci taxe. Copos este al doileaom de afaceri român care anunţă că îşi va extinde afacerile înGeorgia, după ce Dinu Patriciu a achiziţionat un pachet de acţiunial unei bănci din Georgia, în urma unei tranzacţii evaluate la 15milioane de dolari.

Întrebat de ZF când vede o relansare economică, George Copos,finanţatorul clubului de fotbal Rapid, a spus că România mergeîntr-o direcţie greşită şi că încă nu a atins apogeul crizeieconomice financiare.

"Cred că vom ieşi din această criză în 2013", a opinat Copos, cecontrolează un grup cu încasări de 60,5 mil. de euro anul trecutdin afaceri în panificaţie, hoteluri, industrie.

Cifră:

60 mil. euro - a fost anul trecut cifra de afaceri obţinută defirmele controlate de George Copos, active în industrie,panificaţie sau hoteluri.

Evoluţia businessului Ana Hotels

Cifra de afaceri în 2009: 25,5 mil. euro
Cifra de afaceri în 2008: 25,2 mil. euro

Profit 2009: 230.000 euro
Profit în 2008: 3,6 mil. euro

Număr angajaţi 2009: 771
Număr angajaţi în 2008: 483

Notă: Începând cu anul 2009 pe firma Ana Hotels au fostînregistrate şi rezultatele hotelului de cinci stele Athenee PalaceHilton, care funcţiona pe o altă companie

Evoluţia businessului Ana Imep

Cifra de afaceri în 2009: 26, 1 mil. euro
Cifra de afaceri în 2008: 37,8 mil. euro

Profit în 2009: 1,2 mil. euro
Profit în 2008: 480.400 euro

Angajaţi în 2009: 883
Angajaţi în 2008: 620

Sursa: Date de le Registrul Comerţului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO