Companii

George Copos se teme de o criza in W. „Revenirea economica va mai dura trei ani”

George Copos se teme de o criza in W. „Revenirea economica va mai dura trei ani”
23.02.2010, 23:17 81

Omul de afaceri George Copos, care controleaza businessuri inproductie si in industria hoteliera, spune ca sta cate 12 ore pe zila birou, de unde urmareste pe cele doua laptopuri indicatoriimacroeconomici precum inflatia, somajul, PIB-ul, deficitul de contcurent, cursul valutar.

"Cred ca vom avea anul acesta o crestere economica de sub 1%,iar anul viitor vom ajunge la un plus 3%. In ceea ce privestenumarul de someri, sunt de parere ca acesta va ajunge la un milionde persoane pana la sfarsitul anului", a declarat fara a sta peganduri George Copos, cu afaceri in domeniul hotelier, imobiliar,panificatie si industrie.

Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Produsul InternBrut va creste anul acesta cu 0,5%, urmand ca in 2011 crestereaeconomica estimata sa fie de 2,4%. In ceea ce priveste numarulsomerilor, in prezent acesta a ajuns la 740.000 de persoane,respectiv o rata a somajului de 8,1% in ianuarie.

"Deficitul de cont curent va ajunge probabil la 5% din ProdusulIntern Brut anul acesta", continua cu prognozele Copos, care maiadauga ca spera ca euro sa ajunga la 4 lei pana la sfarsitulanului.

"Cel mai mult imi este teama de o criza in W, adica de o a douacadere, dupa cea de anul trecut. O astfel de situatie ne-ar schimbatoate planurile. Chiar daca nu vom mai asista la o a doua cadere,revenirea economica va mai dura trei ani sau chiar mai multi deacum inainte", apreciaza omul de afaceri.

Buget similar cu cel din 2009

Primele doua luni din anul acesta i-au aratat omului de afacerirezultate similare sau chiar putin sub nivelul celor din aceeasiperioada de anul trecut, la companiile pe care le detine.

"Inca nu avem rezultatele financiare oficiale pe ianuarie anulacesta, acestea vor fi gata la sfarsitul lui februarie. Incercam safim mai atenti cu administrarea activitatilor in contextulrealitatilor actuale", a spus Copos, care si-a bugetat anul acestape tot grupul afaceri similare cu cele de anul trecut. Spreexemplu, businessul hotelier i-a adus anul trecut omului de afaceriin 2009 incasari de 26 milioane de euro (110 mil. lei), in scaderecu 26% in lei fata de anul anterior.

Pe langa afacerile hoteliere, George Copos, care a fost inperioada 2004 - 2006 vicepremier din partea Partidului Conservatorin guvernul Tariceanu, mai detine fabrica de motoare electrice AnaImep din Pitesti si businessuri in panificatie si imobiliare.

"Privesc pe termen lung. La modul general vorbind, problema nuse mai rezuma acum la ce profit vor face companiile, ci daca vorrezista pe piata", a declarat Copos.

Orice nisa care aduce bani este buna pentru Ana ImepPitesti

Legat de fabrica de motoare electrice, Ana Imep din Pitesti, unadintre cele mai importante companii ale grupului condus de Copos,omul de afaceri spune ca se uita la orice segment de nisa care arputea aduce bani pentru a pastra numarul de angajati pe care ii arefabrica in prezent, dupa ce anul trecut au fost concediati catevasute de salariati.

"Am negociat cu furnizorii companiilor Ford si Renault pentru adezvolta productia de motoare electrice pe partea de auto. Daca vomfurniza motoare electrice pentru masini in perioada 2011 - 2014, amputea incasa 14 milioane de euro", spune Copos.

Ana Imep a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri estimatala 28,4 milioane de euro, mai putin cu 25% fata de nivelul din anulanterior. In 2009 au fost disponibilizati 300 de angajati de la AnaImep.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO