Companii

Germanii de la Meffert se reîntorc după cinci ani cu vopselele Düfa. Ce va face Advent?

 Germanii de la Meffert se reîntorc după cinci ani cu vopselele Düfa. Ce va face Advent?
11.08.2010, 23:56 295

Meffert revine astfel după cinci ani pe piaţa locală şi ia încalcul pe termen mediu construirea unei fabrici de la zero sau oachiziţie a unui jucător local. Strategia germanilor este de a seasocia cu oameni de afaceri locali când intră pe o piaţă nouă şi deaceea nu au acceptat în 2005 să cedeze brandul Düfa către AdventInternational.
Fondul de investiţii a avut drept de folosinţă a brandului Düfapână în luna iulie 2010 şi din această cauză a început încă din2006 să promoveze denumirea Deutek, sub care activează în prezentfosta Düfa România.

"Proiectul de întoarcere pe piaţa locală este deja în derulare.Avem par­tenerii selectaţi şi în luna august facem primele livrări.Brandul Düfa are deja notorietate pe piaţa din România. Cu el mulţiparteneri şi-au început şi au dezvoltat businessul, implicitarhitecţi, constructori, mici meseriaşi şi nu în ultimul rândutilizatorul final", a declarat pentru ZF Liviu Stan, managingpartner al Düfa Tec, noua firmă sub care va activa grupul Meffert,care va deţine licenţa pentru brandurile Düfa şi Profi Tec.
Liviu Stan va conduce operaţiunile de pe piaţa locală alături deIrinel Gheorghe, care va deţine tot funcţia de managing partner.Cei doi asociaţi români au înfiinţat joint-venture-ul cu grupulgerman Meffert sub denumirea de Düfa Tec. Liviu Stan a fostimplicat încă din anul 1997 în aducerea brandului Düfa pe piaţalocală, când alături de omul de afaceri Marius Ivan a începutbusinessul Düfa România. Liviu Stan deţinea atunci 10% din acţiuni,în timp ce Marius Ivan avea 40%.
În iunie 2005 însă, producătorul de vopsele Düfa România a fostpreluat de către fondul de investiţii Advent, într-o tranzacţieestimată la circa 18 milioane de euro, iar ulterior fondul aschimbat managementul companiei, după ce Marius Ivan şi Liviu Stans-au retras.
În acest context, care va fi strategia grupului Advent care deţinecompania Deutek, în condiţiile în care brandul Düfa este încontinuare cunoscut pe piaţă? Contactaţi de ZF, reprezentanţiiAdvent nu au dorit să facă niciun comentariu pe această temă.Deutek ocupă în prezent poziţia a patra în topul producătorilor delacuri şi vopsele de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de 30 mil.euro, din care circa 23-24 mil. euro sunt vânzări de vopsele,restul fiind adezivi.
Cel mai mare producător de lacuri şi vopsele este în prezentFabryo, com­panie deţinută de fondul de investiţii suedez OresaVentures, urmat de Policolor, controlat de fondurile de investiţiiRe­construction Capital 2 şi Romanian In­vest­ment Fund, şi deKober din Piatra-Neamţ, producător deţinut de Aurel şi MarianKober. Primii trei jucători deţin mai mult de jumătate din piaţatotală de lacuri şi vopsele.

Vor să ajungă din nou în top

În momentul ieşirii grupului Meffert de pe piaţa locală în 2005,brandul Düfa ocupa a treia poziţie în topul producă­torilor delacuri şi vopsele, după Policolor şi Kober din Piatra-Neamţ.Germanii vor să revină din nou în top şi iau în calcul construireade la zero a unei fabrici de vopsele pe piaţa locală sau oachiziţie, însă rămâne de văzut ce variantă va fi mai avantajoasă.În prima fază vor importa vopsele de la fabricile Meffert dinregiune.
"Începem cu un buget şi target de «start-up» şi ne aşteptăm încădin primul an la cifre importante. Ca apoi, în următorii trei anisă fim în topul primilor mari jucători din piaţă", explică Stan.Düfa Tec va investi pentru reintrarea brandului Düfa pe piaţalocală circa 500.000 de euro.
Compania va comercializa produse pentru finisaje, din gamavopselelor şi tencuielilor decorative, produse speciale, silicoane,sisteme termoizolante.
"Toate produsele cu care vom intra pe piaţă sunt din gama ecologicăşi well­ness. Aceasta este direcţia în care merge tehnologia dedezvoltare a produselor şi brandurilor în industria reală avopse­lelor", susţine managerul Düfa Tec.

Giganţii internaţionali tatonează piaţalocală

Akzo Nobel, PPG (SUA), BASF Coatings (Germania) sau Tikkurila(Fin­landa), unii dintre cei mai mari pro­ducători de vopsele dinlume, tatonează piaţa locală pentru achiziţii, însă până înpre­zent nu a fost încheiată nicio tran­zacţie. Însă analiştii dinpiaţă consideră că în 2011 cel puţin unul dintre aceşti giganţi vaintra pe piaţă prin achiziţia unuia dintre printre treijucători.
"În următorii ani, vor intra pe piaţa locală jucătoriinternaţionali puternici din industria de vopsele. Deci, nepregătim şi din acest punct de vedere pentru o competiţie nouă înpiaţă", afirmă reprezentanţii Düfa Tec. Grupul Meffert deţine înprezent 11 unităţi de producţie, 18 centre de operare îndistribuţie şi exportă în 60 de ţări.

Consumul de vopsele, în scădere cu 25%

Piaţa de lacuri şi vopsele a ajuns anul trecut lacirca 170-180 mil. euro, în scădere cu 25% faţă de anul precedent,luând în calcul cifrele de afaceri ale principalilor jucători de peacest segment, excluzând vânzările de materiale de construcţii,produse chimice sau alte game care nu intră în categoria de lacurişi vopsele. Consumul a continuat să scadă şi în primul semestru, cucirca 15%, iar pre­viziunile pentru partea a doua a anului sunt încontinuare pesimiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO