Companii

Gheorghe Caescu, Iasitex: Importul de forta de munca ieftina e o solutie

Gheorghe Caescu, Iasitex: Importul de forta de munca ieftina e o solutie

Gheorghe Caescu, directorul general al Iasitex: Produsele din tarile asiatice concureaza pe piata interna cu produsele noastre, in primul rand, prin pretul sensibil mai redus, ca urmare a costurilor mult mai mici ale fortei de munca sau a absentei investitiilor pentru protectia mediului.

09.10.2006, 12:51 244

Iasitex, unul dintre primii zece producatori de textile din Romania, este concurat puternic de firmele asiatice, dar reuseste sa-si majoreze piata la export.
Iasitex a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 9,2 mil. euro, in crestere cu 102,2% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru aceeasi perioada raportata, compania a avut un profit net de 233.000 de euro, cu 42,7% mai putin decat in primele sase luni din 2005.
"Cifra de afaceri a inregistrat o crestere ca urmare a cresterii volumului comenzilor de vanzari, in special la export, in timp ce profitul a inregistrat o scadere ca urmare a majorarii preturilor la materiile prime - bumbac si coloranti -, a cresterii tarifelor la energie electrica si gaze, cat si a volumului mare de investitii ce s-a realizat in primele luni ale anului 2006", a declarat Gheorghe Caescu, directorul general Iasitex.
Exporturile au o pondere de 90% in businessul producatorului de textile din Iasi. Iasitex si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro, in crestere cu aproximativ 15% fata de rezultatul din 2005.
Reprezentantul companiei preconizeaza o rata a profitabilitatii de circa 10% anul acesta, ceea ce ar insemna un profit minim de 2 mil. euro pentru producatorul iesean. Compania a realizat o cifra de afaceri de 17,5 mil. euro anul trecut si un profit de 600.000 de euro. Segmentele care detin cea mai mare pondere in veniturile societatii sunt productia si comercializarea de tesaturi si confectii din bumbac.
Iasitex produce pentru piata interna si externa, statele vizate pentru export fiind Suedia, Germania, Austria, Franta, Marea Britanie, Polonia, Lituania, SUA, China sau Malaiezia.
Pentru materia prima, compania ieseana colaboreaza atat cu furnizori interni, cat si cu furnizori externi. Principalii furnizori externi sunt Otto Stadtlander - Germania (pentru fibra de bumbac), Genins Corporation - China (fibra poliester), Clarian AG Elvetia, Dy Star AG - Germania si Ciba AG - Elvetia (coloranti si auxiliari chimici).
"Produsele din tarile asiatice concureaza pe piata interna cu produsele noastre, in primul rand, prin pretul sensibil mai redus, ca urmare a costurilor mult mai mici ale fortei de munca sau a absentei investitiilor pentru protectia mediului. Pe de alta parte, consider ca forta de munca ieftina din zona asiatica este una dintre solutiile pentru mentinerea industriei textile in Romania", spune Caescu. In prezent, Iasitex dezvolta proiecte de investitii ce vizeaza dotarea sectiei de filatura cu laminoare Rieter, dotarea sectiei de tesatorie cu masini semiautomate de navadit Knotex, dotarea sectiei de finisaj cu o masina de albit la rece M-Tech si o masina de spalat Babcock, inlocuirea tuturor masinilor de cusut din sectia confectii cu masini Juki, precum si realizarea a doua microcentrale care sa asigure incalzirea sectiilor de productie si a birourilor, eliminand incalzirea cu abur tehnologic.
In ultimii trei ani, producatorul de textile a investit aproximativ sase milioane de euro, mai ales in retehnologizarea unitatilor de productie.
In plus, compania a achizitionat in urma cu doi ani activele firmei pitestene Novatex, care detinea o fabrica de textile. Acum, firma activeaza sub numele de Nova Textile, cu actionar unic Iasitex, si produce tesaturi din bumbac si tip bumbac. In urma acestei miscari, compania Iasitex a ajuns la o capacitate de productie aproape dubla.
Cele doua companii au un total de aproximativ 2.500 de angajati, dintre care 1.520 sunt angajati ai Iasitex.
De asemenea, actionarii producatorului iesean au aprobat pana la mijlocul lunii septembrie participarea companiei la majorarea capitalului Caromet Caransebes, prin aport in numerar in valoare de 3,77 mil. euro.
"Am achizitionat compania Caromet Caransebes in urma cu trei ani, de la AVAS, in cadrul unui program de privatizare. Potrivit contractului, suntem obligati ca, anual, sa derulam un program de investitii pentru majorarea capitalului social al Caromet.
Banii investiti vor fi utilizati pentru retehnologizarea si modernizarea companiei", mentioneaza Caescu. Totodata, actionarii Iasitex au mai stabilit in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de la sfarsitul saptamanii trecute majorarea capitalului social al Iasitex cu 2,8 mil. euro pana la 10,1 mil. euro.
Banii au fost investiti de A2 Impex Ploiesti, actionarul majoritar al producatorului iesean, si vor fi alocati unor proiecte interne de investitii.
In ceea ce priveste invazia pe piata romaneasca a produselor din Extremul Orient si a fortei ieftine de munca, Gheorghe Caescu apreciaza ca firmele asiatice din China, India, Pakistan, Bangladesh si firmele din Turcia au ajuns principalii concurenti ai jucatorilor locali.
Iasitex face parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza.
Principalii actionari ai companiei sunt A2 Impex din Pitesti, cu o participatie de 69,16%, si SIF Moldova Bacau, cu 24,20%. AVAS Bucuresti detine 2,66% din actiunile companiei, iar restul de 3,98% sunt detinute de persoane fizice.

Iasitex in cifre
Cifra de afaceri a crescut in primele sase luni cu 102,2%, iar profitul a scazut cu 42,7%.
Pentru anul acesta, are in plan o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro.
Compania se numara printre primii zece producatori de textile din Romania.
Are 1.520 de angajati.
Face parte din grupul Servicii Comerciale Romane, controlat de Stefan Vuza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO