ZF 24

Giganţii din farma pierd: sunt la mai puţin de jumătate din piaţă. În ultimii patru ani au pierdut 10 procente din vânzările de medicamente

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Ioana David

11.08.2014, 00:08 1732

Cele mai mari zece companii de pe piaţa farmaceutică locală au ajuns să aibă mai puţin de jumătate din vânzările totale, nivel pe care nu l-au mai experimentat în ultimii zece ani, giganţii din farma piezând teren în faţa jucătorilor de talie mică şi care vin tare din spate.

Astfel, cele mai mari zece corporaţii au o cotă de piaţă cumulată de 48,8%, arată cel mai recent raport al firmei de analiză şi cercetare de piaţă Cegedim România. Doar în 2004, marii jucători mai coborâseră sub 50%.

„Pentru anul 2015 estimăm o creştere modestă a pieţei, de 1,8% în lei“, a spus Petru Crăciun, directorul general al Cege­dim România.

În ultimii patru ani, cei zece au pierdut 10 procente din vânzările de medicamente, iar cei care au avut de câştigat au fost companiile mici, specializate pe nişe medicale, tendinţă care se manifestă şi la nivel mondial.

Giganţii din farma pierd teren pe o piaţă slabă, prognoza pentru întregul an fiind că vânzările se vor reduce uşor. Opti­mis­mul în farma revine anul viitor, când se aşteaptă o creştere. 

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia vânzărilor de medicamente în primul trimestru , estimările Cegedim pentru 2014 şi 2015

- dinamica segmentului de OTC-uri 

- topul celor mai mari companii din farma 

- principalele evenimente din piaţa farma în prima jumătate a anului 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO