Companii

Giganţii din tutun au avut profituri de 100 mil. euro

Giganţii din tutun au avut profituri de 100 mil. euro
17.06.2010, 23:34 86

Piaţa ţigaretelor, estimată la circa două miliarde de euro, estereprezentată de afacerile a trei companii de talie internaţională -British American Tobacco, Philip Morris şi Japan TobaccoInternational, arată datele din anuarul ZF "Cei mai mari jucători din economie".

Acestea controlează cel mai mare segment din sectorul bunurilorde larg consum (FMCG), fiind în acelaşi timp singurii producătoridin industria locală a tutunului.

De altfel, BAT a fost anul trecut primul producător din FMCGcare a trecut pragul de vânzări de un miliard de euro, încondiţiile în care companiile cu rulaje de peste 500 mil. euro dinindustria de profil se pot număra încă pe degete.

Producătorul Kent, brand cu rulaje estimate la peste 500 mil.euro la nivel local, deţine şi recordul profiturilor pe piaţabunurilor de larg consum, mai arată datele din anuar. Compania araportat la Registrul Comerţului un profit net de 77 mil. euro pe2009.

Deşi şi-a redus câştigurile faţă de 2008, BAT a fost anul trecutcel mai profitabil jucător din piaţă, cu o marjă de aproape 7%.

Singurul jucător care a înregistrat un avans al profitului înacest interval a fost Philip Morris (Marlboro, Parliament), însăreprezentanţii companiei spun că avansul a venit pe fondul unortransferuri între entităţile juridice prin care producătorulactivează la nivel local.

BAT şi Philip Morris au realizat anul trecut, cumulat, profiturinete de aproape 100 mil. euro, valoare la care este estimată înacest moment piaţa locală de vodcă sau valoare la care au ajunsanul trecut vânzările celor mai mari cinci producători de vin dinRomânia. De partea cealaltă, JTI, producătorul Winston, a trecut pepierderi în 2009, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Dealtfel, JTI este singurul jucător care a anunţat până acumdisponibilizări importante, pe o piaţă lovită anul trecut decreşterea contrabandei cu ţigarete.

Producătorii locali estimează contrabanda de ţigarete la peste30% din volumul total al consumului de ţigarete din România şisusţin că anul trecut aceasta a crescut peste aşteptări din cauzascumpirii ţigaretelor cu aproximativ 30% pentru a acoperi creştereaaccizelor la tutun.

Piaţa de profil este în prezent foarte strict reglementată; dinacest motiv, 80% din cifra de afaceri a unui producător de tutun seduc la bugetul de stat sub formă de taxe, accize sau impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO