Companii

Gigantul american Cargill iese de pe piaţa uleiului. Închide o fabrică din Dolj cu 266 de angajaţi. Untdelemnul de la Bunica se duce în Franţa

Cargill iese de pe piaţa uleiului. A închis o fabrică din Dolj cu 266 de angajaţi

Autor: Gabriel Razi

07.02.2013, 00:07 6738

Compania americană Cargill, unul dintre cei mai mari jucători din agribusinessul mondial, cu afaceri de peste 680 mil. euro în România, a vândut mai multe active din fabrica sa de ulei vegetal din Podari, judeţul Dolj, şi brandurile Untdelemn de la Bunica şi Olpo către compania franceză Expur.

Valoarea unor active şi branduri precum cele vândute de Cargill ar putea fi evaluată la aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit unor surse din industrie.

"Am ajuns la concluzia că operaţiunile agricole, inclusiv cele din domeniul cerealelor şi seminţelor oleaginoase şi al producţiei de furaje reprezintă segmentele de piaţă principale ale companiei noastre", explică Martin Schuldt, şeful operaţiunilor Cargill din România, motivele din spatele deciziei de a renunţa la fabrica din Podari. Americanii deţineau fabrica de ulei din judeţul Dolj de opt ani. Ei au preluat unitatea de la Topway Industries printr-o tranzacţie evaluată atunci la 30 mil. dolari.

Mişcarea arată semne ale unei strategii de "curăţare" de active în România, iar casa americană rămâne să se concentreze pe agribusiness (trading cu materii prime agricole şi distribuţie de fertilizatori, seminţe, pesticide etc.).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO