Companii

Gigantul britanic Securicor a cumparat o firma locala de securitate

11.02.2004, 00:00 114



Grupul britanic Securicor, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de securitate din lume, a cumparat in a doua parte a anului trecut firma locala de paza si interventie Watch Guard Security, detinuta de Mike Brown, un fost diplomat al Marii Britanii la Bucuresti, au spus pentru Ziarul Financiar surse de pe piata.



Aceasta este a doua tranzactie de pe piata companiilor de paza si securitate, dupa cea de acum doi ani prin care danezii de la Group 4 Falck au preluat Agentia particulara de paza Valahia.



Valoarea tranzactiei este insa cu mult sub cea de 2 mil. $ din cazul Valahia-Group 4 Falck, mai afirma sursele citate.



Dupa preluarea companiei sale, Mike Brown conduce operatiunile Securicor in Romania prin intermediul societatii Securicor Romania SRL, inregistrata sub acest nume la Registrul Comertului in iunie 2003.



Contactat de Ziarul Financiar, Mike Brown a refuzat sa confirme sau sa infirme informatiile ori sa dea alte detalii pe aceasta tema, dar a vorbit despre " o noua" companie . "Tot ce pot sa va spun este ca noua companie va fi lansata in luna mai si va fi organizata atunci o conferinta de presa". De asemenea, reprezentantii grupului Securicor nu au dat nici un raspuns pe aceasta tema pana la inchiderea editiei ZF de ieri.



Securicor Plc este un grup cu o cifra de afaceri anuala de peste 1 miliard de lire sterline (circa 2 miliarde dolari), cu operatiuni in 50 de state, avand peste 100.000 angajati in intreaga lume.



Listata pe bursa de la Londra, Securicor are o capitalizare de peste 506 milioane lire sterline (aproape un miliard de dolari).



Intrarea grupului britanic pe piata romaneasca este cu atat mai interesanta cu



cat survine intrarii Group 4 Falck (Danemarca) - al doilea grup de profil din lume pe piata romaneasca.



Dupa prreluare, danezii au investit masiv in dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca in domeniul serviciilor de protectie, transport valori si procesare de bani, reusind sa-si dubleze in numai un an volumul de afaceri, care a ajuns la finele lui 2003 la 8 milioane euro. Pentru acest an, cifra de afaceri a Group 4 Falck Romania este estimata la 14 milioane euro, potrivit lui Liviu Tarsea, presedintele companiei.



La finele anului trecut, oficialii Group 4 Falck anuntau o campanie de investitii de pana la 20 mil. euro pentru extinderea retelei de centre de procesare de bani. In plus, danezii tintesc si doborarea altor monopoluri de stat din domeniul serviciilor de pompieri si ambulanta.



Afacerea este insa si mai complexa.



Grupul britanic Securicor si operatorul danez Group 4 Falck au anuntat, recent, ca discuta o eventuala fuziune care ar putea pune in pericol pozitia liderului actual al industrie de profil, grupul suedez Securitas. Daca se va realiza fuziunea, piata romaneasca va fi si ea direct influentata dat fiind ca ambii operatori activeaza local.



Group 4 Falck, cu o cifra de afaceri de peste 4,3 mld. euro pe an, este listata pe bursa din Copenhaga, capitalizarea sa bursiera fiind in jur de un miliard de euro (circa 1,9 miliarde dolari).



Securicor, care transporta valori, opereaza centre de detectie si ofera personal de securitate, a indicat ca o eventuala fuziune va fi efectuata de o companie britanica nou-formata care va cumpara atat actiuni Securicor, cat si Group 4 Falck din domeniul serviciilor de securitate. Actiunile noii entitati urmeaza sa fie listate la Londra si Copenhaga.



In cazul in care se va concretiza, fuziunea se va efectua fara plata vreunei prime si va fi precedata de o scindare a activitatilor de salvare si solutii globale ale Group 4 Falck, care vor fi listate la bursa din Copenhaga. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO