Companii

Gradul de ocupare in mallurile lui Dascalu a fost constant de 98%

11.02.2009, 17:53 30

Compania Iulius Group, controlata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, nu a inregistrat fluctuatii importante in ceea ce priveste gradul de ocupare a spatiilor comerciale din cele patru malluri din portofoliu, desi chiriasii nu au mai raportat cresteri semnificative in ultimele luni.

"Nu pot vorbi de o scadere a vanzarilor, dar deocamdata nu mai sunt cresteri. Nu am avut pana in prezent probleme cu retailerii deoarece media chiriei este mica in proiectele noastre, de 21-22 euro/metrul patrat. Tot timpul am avut un grad de ocupare de circa 98%, cu o rezerva pentru firmele internationale care doresc sa intre pe piata", a declarat pentru ZF Iulian Dascalu.
Media chiriei in centrele comerciale din Capitala este de 30 de euro/mp, in timp ce in provincie variaza intre 20 si 25 euro/ mp.
In ultimele luni, mai multi retaileri, dar si proprietari de centre comerciale, au anuntat renegocieri de contracte de inchiriere, pe fondul vanzarilor slabe dintr-o serie de malluri aflate in locatii supraevaluate, dar si al crizei.
"Probleme au in general chiriasii ale caror linii de creditare nu au fost prelungite de catre banci", a mai spus Dascalu.
Blocarea finantarilor bancare isi va lasa amprenta si in dezvoltarea centrelor comerciale noi, tinand cont ca mai multe proiecte sunt blocate in prezent din acest motiv.
Iulian Dascalu a prins "valul" in care bancile acordau mult mai usor credite imobiliare si s-a imprumutat cu mai mult de 350 de milioane de euro de-a lungul anilor pentru realizarea celei mai extinse retele de malluri de pe piata locala, precum si a proiectului mixt Palas din Iasi, care prevede atat constructia unor spatii comerciale, cat si apartamente si birouri.
"Creditele sunt foarte bine structurate, nefiind probleme din acest punct de vedere", a precizat Dascalu.
Reteaua cuprinde centrele comerciale Iulius Mall din Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava, iar anul acesta este programata finalizarea extinderii proiectului din Timisoara, iar anul viitor finalizarea proiectului Palas din Iasi.
Printre proprietarii de centre comerciale de pe piata locala se mai numara familia Adamescu, care detine proiectele Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov, Gabriel Popoviciu, care controleaza cel mai mare mall din Capitala - Baneasa Shopping City - sau Alexander Hegan, care mai detine doar un proiect finalizat la Pitesti dupa ce a vandut centrul comercial Iris Shopping Center din Titan.
Suprafata inchiriabila a celor patru centre comerciale detinute de Iulian Dascalu se ridica la aproximativ 150.000 de metri patrati, in care sunt deschise 600 de magazine.
 
Peste 30 de milioane de vizitatori in Iulius Mall
  • Mallul din Cluj a inregistrat cel mai mare trafic din reteaua Iulius Mall, cu 12,7 milioane de vizitatori pe parcursul anului trecut, o medie de aproape 35.000 de vizitatori/zi;
  • Iulius Mall Timisoara a avut 10,8 milioane de vizitatori anul trecut, iar reprezentantii companiei asteapta pentru acest an o crestere a traficului dupa finalizarea lucrarilor de extindere;
  • Cel mai vechi mall din retea - Iulius Mall Iasi - a avut anul trecut 6 milioane de vizitatori, iar pentru acest an este asteptata o crestere a traficului de 12%, la un nivel de 6,7 milioane de oameni;
  • Iulius Mall Suceava a fost deschis in luna noiembrie 2008, iar reprezentantii companiei vizeaza un numar de 6 milioane de vizitatori pentru primul an de functionare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO