Companii

Grupul belgian Carmeuse nu mai investeste in noi fabrici. „Productia este dubla fata de cerere”

Grupul belgian Carmeuse nu mai investeste in noi fabrici. „Productia este dubla fata de cerere”

Carmeuse a alocat 27 mil. euro pentru modernizarea fabricilor de var detinute in Romania

23.11.2009, 23:08 858

Grupul belgian Carmeuse, cel mai mare producator de var dinlume, cu afaceri anuale de 1,2 miliarde de euro, afirma ca celetrei fabrici pe care le detine pe piata locala la Campulung Muscel,Deva si Fieni sunt neutilizate in proportie de 30-45% din cauzascaderii consumului si nu mai ia in calcul constructia de fabricinoi.

"In acest moment este dificil sa vorbim despre dezvoltare pepiata romaneasca. Capacitatile de productie de var din Romania suntmai mult decat duble fata de cerere. In aceste conditii o nouainvestitie nu poate fi justificata. Amortizarea unui astfel deproiect, in conditiile actuale de piata, s-ar produce in mai multde zece ani", a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Nastase,directorul comercial al Carmeuse Holding, subsidiara locala agrupului Carmeuse.

Consumul de var a scazut anul acesta cu circa 40% fata de anulprecedent, pana la un milion de tone, echivalentul a 60 mil. euro,din cauza diminuarii consumului in doua sectoare care influenteazacererea de var - industria de otel si piata constructiilor.

"Piata a fost foarte dificila anul acesta. Toate sectoarele careinfluenteaza consumul de var au scazut semnificativ. Colapsulpretului la otel pe bursele internationale, lipsa de proiecte deconstructii noi au condus la scaderea cu circa 40% a consumului",explica Nastase.

Carmeuse Holding a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de35,5 milioane de euro, urmand ca anul acesta businessul sa sereduca pana la circa 21,3 mil. euro, avand in vedere scadreaconsumului estimata de companie.

Au schimbat fata fabricilor

Belgienii au inceput campania de achizitii a fabricilor pe piatalocala in 2000 si au investit circa 27 mil. euro in preluarea apatru fabrici la Campulung Muscel, Deva, Fieni si Brasov, ultimafiind inchisa in urma cu doi ani pentru ca avea o tehnologie foarteveche, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Ulterior, Carmeuse a alocat alte 27 de milioane de euro pentrumodernizarea celor trei fabrici, care aveau o tehnologie din anii'70, potrivit unui anunt facut in 2006.

"Pana in prezent, am reusit sa schimbam complet tehnologiafabricilor preluate. La Deva a fost demolat un cuptor si au fostconstruite doua noi, la Fieni a fost construita o noua moara si aufost introduse noi instalatii de ambalare si paletizare. Cuptoarelede la Fieni si Campulung au fost complet renovate. (...) Astaziunitatile noastre de productie sunt neutilizate intre 30% si 45% infunctie de fabrica si sezonalitatea constructiilor", spuneNastase.

Carmeuse a redus anul acesta cu 9% numarul angajatilor, pana lacirca 180 de salariati. "Din cauza crizei, a situatiei de pe piatasi a scaderii productiei am fost fortati sa recalculam structuracosturilor. A trebuit sa incepem un program important de reducere acosturilor si asta a implicat si diminuarea personalului cu 9%",afirma managerul Carmeuse.

Cresterea va reveni in 2011

Nastase considera ca cererea de var va incepe sa creasca abia in2011, cand ar putea sa-si revina industria de otel si cea aconstructiilor. O revenire mai rapida ar putea fi influentata doarde programe mai eficiente din partea statului pentru sprijinireasectorului de constructii.

Consumul de var a ajuns anul trecut la circa 1,6 milioane detone, cantitate care cuprinde si producatorii captivi (cei careutilizeaza varul pentru productia proprie), asa cum suntArcelorMittal Galati, COS Targoviste, UPSOM Ocna Targu-Mures,Oltchim Ramnicu-Valcea sau Celco Constanta - care il utilizeazapentru productia de BCA, dar vinde si la alte entitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO