Companii

Grupul Medlife a încheiat 2017 cu afaceri de 623 mil.lei, în creştere cu 24%, după evoluţii pozitive pe toate liniile de business

Grupul Medlife a încheiat 2017 cu afaceri de 623...

Autor: Roxana Rosu

12.02.2018, 09:30 584

Grupul de servicii medicale MedLife a încheiat 2017 cu afaceri consolidate de 623 milioane lei, în creştere cu 24%, şi un profit de 8,8 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,2 milioane lei în 2016, ca urmare a translatării creşterii profitului operaţional în rezultatul net, potrivit raportului financiar preliminar.

În acelaşi timp, profitul operaţional al companiei s-a majorat cu 80%, la 35 milioane lei.

Creşterea afacerilor s-a datorat atât evoluţiei pozitive a tuturor liniilor de afaceri ale Grupului, cu preponderenta in Stomatologie, Clinici si Laboratoare, precum si achizitiilor finalizate în ultimii doi ani.

Astfel, pe zona de clinici afacerile au urcat cu 28%, la 166 milioane lei, vânzările pe zona de stomatologie s-au dublat la 37 milioane lei, pe spitale au crescut cu 13%, la 119 milioane lei, iar pe laboratoare cu 23%, la 115 milioane lei. Veniturile din segmentul de farmacii au crescut cu 25%, la 29 milioae lei, iar pe Corporate cu 13%, la 144 milioane lei.

Anul trecut, Medlife a achiziţioant 80% din acţiunile Almina Trading SA, 100% din actiunile Anima Specialty Medical Services SRL si Anima Promovare si Vanzari SRL şi  55% din actiunile Vladi Medica SRL.

“2017 a fost un an cu mari provocări la capitolul proiecte de dezvoltare prin achiziţii. Am finalizat preluarea Almina Trading, Anima şi a Spitalului Humanitas, trei operatori importanţi din sudul şi nord-vestul ţării. În plus, am achiziţionat clinicile şi spitalul Polisano, operator din top 10 cele mai mari companii de servicii medicale privata din România şi dacă tranzacţia va fi aprobată de Consiliul Concurenţei vom ajunge la un total de 35 de companii în grup şi un număr de 6300 de angajaţi şi colaboratori în toată ţară” a spus Mihai Marcu, CEO MedLife.

Grupul a inregistrat cheltuieli operationale de 595 milioane lei, cu 22% mai mari decât în 2016.

Pentru 2018 reprezentaţii MedLife îşi propun să menţină ritmul accelerat de dezvoltare al companiei, creşterea proiectată fiind de peste 20% faţă de 2017. 

“Aşa cum ne-am obişnuit acţionarii vom continua creşterea vânzărilor semnificativ peste competiţie atât prin creştere organică cât şi prin achiziţii. Sperăm să obtinem în lunile ce urmează şi aprobarea Consiliului Concurenţei pentru achiziţia clinicilor şi spitalelor Polisano. Este o tranzacţie care va aduce valoare semnificativă grupului, atât din punct de vedere strategic, cât şi din punct de vedere al rentabilităţii. Estimăm că vom finaliza în primul trimestru alte 2-3 tranzacţii de dimensiuni mai mici ale căror activitate de Due Diligence este aproape de final”, a mai spus Mihai Marcu. 

Pe lângă proiectele de tip green field şi achiziţii, compania mai are în plan pentru 2018 alte două obiective importante: să devină lider naţional pe zona de rezonanţă magnetică prin achiziţionarea a 6 RMN-uri noi, urmând să ajungă astfel la un total de 12 astfel de echipamente la nivel de reţea, şi să se extindă în zonele de proximitate din afara ţării.   

“Am iniţiat demersuri pentru a vedea în ce masură putem fi prezenţi cu unităţi proprii în ţări vecine precum Bulgaria, Ungaria sau Serbia. Într-o prima etapă vrem să testăm piaţa, astfel încât nu vom avea proiecte de anvergură şi, în funcţie de evoluţie, să avem ulterior o strategie dedicată unor astfel de proiecte. Este poate momentul ca MedLife să depăşească graniţele României”, a mai spus Mihai Marcu.

Familia Marcu deţine 51% din com­panie, printre acţionarii MedLife numărându-se şi fondul de investiţii specializat în pieţe emergente Charle­magne Capital (7,2%), IFC (5%), Allianz-Ţiriac (5,3%) sau NN Pensii  (3,56%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO