Companii

Grupul Pilkington a cumparat Gimarom Cluj

19.02.2008, 20:36 243

Pilkington Automotive, companie britanica membra a grupului nipon Nippon Sheet Glass (NSG), a preluat recent lantul de distributie si montare a geamurilor auto Gimarom, cu sediul la Cluj-Napoca si afaceri de peste 9 milioane de euro in 2006.
Preluarea face parte dintr-o tranzactie in urma careia Pilkington a cumparat grupul Gima din Ungaria, care era actionarul majoritar al companiei din Romania. Contactati de ZF, reprezentantii Gimarom au confimat tranzactia, fara a indica insa si o suma.
Gimarom Invest a obtinut in 2006 un profit net de circa 1,5 mil. euro, conform datelor Ministerului Finantelor. La momentul preluarii, lantul de magazine numara 21 de locatii si avea peste 150 de angajati. Director general al operatiunilor Gima din Ungaria si Romania va fi Peter Takacs jr., fiul fondatorului companiei.
Gigantul britanic Pilkington tatoneaza de mai multi ani piata locala, in 2003 anuntand un plan de investitii de 100 de mil. $ intr-o fabrica de geamuri tip "float", folosita mai ales in industria auto si pe piata constructiilor civile, printre locatiile propuse atunci fiind si Brasovul. Britanicii au renuntat ulterior la aceasta investitie, desi proiectul era aproape finalizat. In iunie 2006 Pilkington a fost achizitionat de catre NSG UK Enterprises, companie detinuta integral de catre Nippon Set Glass (NSG) Group, unul dintre liderii mondiali in productia si distributia de sticla.
Gima va opera acum ca subsidiara a afacerii Aftermarket Europe din cadrul firmei Pilkington Automotive.
NSG Group produce si comercializeaza sticla plana sub sigla Pilkington, reteaua de productie cuprinzand 27 de state, iar cea de vanzari 130. In anul financiar incheiat in martie anul trecut NSG a avut vanzari globale de circa 5,7 mld. $. Portofoliul de clienti cuprinde aproape toate marcile auto prezente pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO