Companii

Grupurile din comerţ Metro, Rewe, Mega Image şi Interex ar putea plăti amenzi de până la 120 de milioane de euro pentru înţelegeri pe preţ cu furnizorii

Grupurile din comerţ Metro, Rewe, Mega Image şi Interex...

Autor: Cristina Roşca

01.10.2014, 00:04 1501

Grupurile internaţionale de comerţ modern Metro, Rewe, Mega Image şi CDR Interex ar putea plăti amenzi de 60 mil. euro până la 120 mil. euro dacă după audieri Plenul Consiliului Concurenţei le va găsi vinovate de înţelegeri pe verticală. Echipa de anchetă a Consiliului Concurenţei a finalizat investigaţia care a vizat grupurile de comerţ şi recomandă amendarea companiilor cu 2-4% din cifra de afaceri a fiecăruia pentru înţelegeri pe verticală cu furnizorii. Comercianţii urmează acum să fie audiaţi de plenul Consiliului Concurenţei care ulterior va lua o decizie privind amenda.

Potrivit calculelor ZF, lanţurile de comerţ ar urma să plătească o amendă de 60-120 mil. euro dacă se ia în calcul cifra de afaceri obţinută în 2013.

„Investigaţia a fost finalizată în prima parte a anului, iar raportul a fost transmis companiilor vizate. Vom avea primele audieri la sfârşitul lunii octombrie, astfel că ne aşteptăm să închidem acest caz până la sfârşitul anului. (...) Raportul propune amenzi pentru companiile implicate, dar dat fiind că sunt înţelegeri pe verticală, deci încălcări ale legii cu gravitate medie, sancţiunile sunt cuprinse, potrivit legii, între 2 şi 4% din cifra de afaceri, procente care pot fi influenţate de mai mulţi factori, cum ar fi durata înţelegerilor“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de agenţia de presă Mediafax.

Concurenţa a decis investigarea unora dintre cele mai mari lanţuri de comerţ modern de pe piaţa locală pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor de cumpărare şi vânzare. Astfel, un retailer a agreat cu un furnizor achiziţia unei anumite cantităţi la un anume preţ cu condiţia ca furnizorul respectiv să nu vândă niciunui alt retailer acelaşi produs la un preţ mai mic. Această situaţie îi asigura retailerului un preţ de vânzare mai mic sau egal cu cel al competitorilor.

Consiliul Concurenţei a demarat ancheta în a doua parte a anului 2009 şi au fost vizate grupurile Metro – care deţinea atunci Metro Cash&Carry şi Real Hypermarket -, Rewe Group – Selgros Cash&Carry şi Billa România -, Mega Image şi CDR Interex. Din 2009 până astăzi Selgros a ieşit din portofoliul Rewe, fiind cumpărat de elveţienii de la Coop, iar Metro a vândut 20 dintre hipermarketurile Real către Auchan, păstrând doar patru magazine. Mai mult, grupul Interex a ieşit de pe piaţa din România închizând toate supermarketurile. Totuşi cifra de afaceri cumulată a acestor companii a fost anul trecut de peste 3,1 mld. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

O decizie privind această anchetă va fi luată până la finalul acestui an. Contactaţi de ZF reprezentanţii grupurilor de comerţ nu au comentat raportul Consiliului Concurenţei privind ancheta. „Nu avem cunoştinţă despre nicio decizie în sensul menţionat, aşadar nu putem face comentarii”, spun reprezentanţii Metro Cash&Carry.

În cazul în care se va decide amendarea lanţurilor de comerţ modern, acestea vor fi nevoite să plătească o sumă mai mică decât cea achitată de companiile din energie. Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul lui 2012 că marile companii petroliere au fost găsite vinovate de înţelegeri privind retragerea unui sortiment de benzină în 2008. Schimburile de e-mailuri, mesajele trimise între manageri din OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni România au stat la baza deciziei Consiliului Concurenţei şi au dus la amenzi de 880,5 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), nivel record în toată istoria instituţiei care constituie de altfel o premieră la nivel european. Amenda aplicată a fost de maximum 3% din cifra de afaceri. 

Bogdan Chiriţoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO