Companii

GTC: Nu există nicio asigurare că vom putea restructura mallurile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ pentru a limita pierderile

Galleria Piatra Neamţ a fost scoasă la vânzare de proprietar, grupul israelian GTC, care nu a găsit însă cumpărător

Galleria Piatra Neamţ a fost scoasă la vânzare de proprietar, grupul israelian GTC, care nu a găsit însă cumpărător

Autor: Cristina Cuncea

24.03.2014, 00:06 158
Grupul israelian GTC a anunţat că nu poate vinde mallurile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ din cauza rezultatelor finan­ciare slabe, înregistrate pe fondul unor rate ridicate de neocupare şi al nivelului redus al chiriilor, astfel că proiectele vor rămâne în portofoliul companiei.
 
„În prezent, grupul are mai multe pro­iec­te care nu sunt profitabile în principal din cauza unui grad mic de ocupare şi a unui nivel redus al chiriilor, incluzând Galleria Stara Zagora şi Galleria Burgas din Bul­ga­ria, Galleria Piatra Neamţ, Galleria Buzău şi Galleria Arad în România, precum şi Avenue Mall Osijek în Croaţia. Grupul se află în imposibilitatea de a atrage noi chiriaşi şi de a creşte nivelul chiriei din cauza unor fac­tori care nu ţin de controlul său, ci din cauza condiţiilor pieţei. Astfel, nu există nicio asigurare că vom putea vinde astfel de proiecte într-un timp rezonabil sau că le vom putea restructura pentru a limita pierderile“, se arată în raportul financiar al companiei.
 
Astfel, centrele Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Buzău au fost reclasificate în portofoliul companiei, din active disponibile la vânzare, în active generatoare de venituri.
 
GTC a încercat anul trecut să vândă cele două proprietăţi, împreună cu un mall din Suceva, însă a reuşit să găsească cumpărător doar pentru cel din urmă, cedat pentru 800 de euro, în condiţiile în care investiţia a fost de 25 mil. euro. Mallurile Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău erau evaluate la finele anului trecut la 35,1 mil. euro, în urcare cu 4 mil. faţă de 2012, în condiţiile recla­sificării celor două centre comerciale, dar scăderii valorii proiectului din Arad, pe fondul reducerii nivelului chiriei încasate.
 
Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre co­merciale totalizează 59.000 de metri pătraţi, din care 90% este ocupată, chiria me­die generată de acestea fiind de 4,1 euro/mp/lună. Contractele de închiriere a spaţiilor au o durată de 7-8 ani, iar randamentul este estimat la 9,9%.
 
Cel mai important proiect al grupului din România este complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi. Rata de ocupare a complexului s-a diminat anul trecut de la 95% la 93%, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună.
 
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO