Companii

GTC rămâne fără mall în Bucureşti: terenul proiectului din Pipera devine zonă verde

GTC rămâne fără mall în Bucureşti: terenul...

Autor: Cristina Cuncea

14.05.2013, 20:38 2146

GTC susţine că nu mai poate construi mallul Galleria Bucureşti după ce în martie a fost adoptată o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri, iar din această cauză compania a pierdut 15,1 milioane euro, două treimi din valoarea proprietăţii.

„În data de 12 martie, Camera Deputaţilor din România a aprobat o decizie care prevede că nu mai este posibil să utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat în prezent ca zonă verde. Legea actuală nu permite GTC Group să construiască pe terenul din Bucureşti, unde intenţiona să dezvolte Galleria Bucureşti, fiind clasificat ca zonă verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro“, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Terenul în suprafaţă de 12,3 hectare era evaluat de companie la 22 mi­lioane de euro la finele anului trecut. GTC in­tenţiona să construiască un mall de 54.000 de metri pătraţi, însă nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire. Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti - Ploieşti.

În raport se mai arată că valoarea complexului de birouri City Gate din Piaţa Presei din Bucureşti a scăzut cu 7,7 milioane de euro faţă de sfârşitul anului trecut, la 161 milioane de euro. Chiria medie în complexul de birouri, cu o suprafaţă de 47.700 de metri pătraţi şi un grad de ocupare de 95%, este de 22 euro/mp/lună.

Totodată, centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca în decembrie 2012. Mallul are 32.500 de metri pătraţi închiriabili şi o rată de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru pătrat/lună.

GTC mai deţine în România alte trei centre comerciale, Galleria Piatra-Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponibile la vânzare. Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 8,4 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro în perioada similară din 2012.

Proiecte în Bucureşti

GTC mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity. Totodată, compania are în plan dezvoltarea de alte proiecte atât rezidenţiale, cât şi de birouri, toate în Bucureşti. GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO