Companii

Transportul în comun din capitală intră pe mâna unei singure autorităţi, subordonată guvernului

Guvernul a aprobat înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, instituţia care va gestiona transportul din capitală

Autor: Alexandru Moise, Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

31.08.2011, 09:47 943

Guvernul a aprobat, marţi, înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), cu atribuţii de reglementare şi coordonare a serviciilor de transport public de călători în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Autoritatea va fi ordonator terţiar de credite şi se va finanţa de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din venituri proprii, din fonduri externe şi din alte surse legal constituite.

"Acest organism va funcţiona şi a fost gândit în urma unui studiu făcut de Ministerul Transporturilor împreună cu Banca Mondială din 2006. Discuţiile au continuat din primăvară cu experţii FMI, CE şi BM, astfel încât înfiinţarea acestei autorităţi a apărut şi în scrisoarea de intenţie", a declarat secretarul de stat din MTI Alexandru Nazare.

Potrivit secretarului de stat, autoritatea va fi condusă de un director general care va fi numit prin ordin al ministrului Transporturilor, iar schema de personal va cuprinde aproximativ 80 de persoane care vor proveni din redistribuire de la alte instituţii publice, precum şi din noi angajări.

Proiectul de înfiinţare a unei autorităţi pentru toate tipurile de transport public - cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze sau trenuri regionale - a fost anunţat în martie de ministrul de resort, Anca Boagiu, şi asumat de autorităţi în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Boagiu spunea atunci că înfiinţarea autorităţii metropolitane va duce la "un echilibru între transportul de suprafaţă şi cel subteran" şi că investiţiile vor fi realizate ca şi în prezent, respectiv de către Primăria Bucureşti, la RATB, şi Metrorex, la metrou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO