Companii

Guvernul a aprobat tichetele de vacanta suportate de angajator

19.02.2009, 00:00 255

Companiile vor putea oferi angajatilor tichete de vacanta de maximum 3.600 de lei pe an pentru fiecare persoana.

Guvernul a aprobat ieri, prin ordonanta de urgenta, introducerea tichetelor de vacanta, cu o valoare care nu va depasi 3.600 de lei pe an, pentru fiecare angajat. Legea se refera atat la angajatorii privati, cat si la stat, si lasa la latitudinea acestora acordarea tichetelor de vacanta salariatilor, in functie de bugete.
Actul normativ prevede ca tichetele de vacanta sunt suportate integral de catre angajator, iar nivelul maxim acordat salariatilor intr-un an sub forma acestor tichete va fi de 6 salarii minime brute pe economie. De asemenea, in textul legii se precizeaza ca acestea pot fi utilizate doar pentru achitarea sejururilor in Romania, fiind astfel o masura de sprijinire a turismului local.
Operatorii de turism de pe piata spun ca emiterea tichetelor de vacanta va genera cresterea numarului de turisti in Romania.
"Introducerea tichetelor de vacanta este privita extraordinar de bine de catre operatorii privati din turism. ANAT face lobby de 5-6 ani pentru adoptarea acestei legi", a declarat Traian Badulescu, reprezentantul ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania).
La randul sau, Radu Morariu, directorul general al agentiei Eximtur, a afirmat ca toate partile implicate, adica operatorii de turism din Romania, angajatorii, angajatii, statul si companiile care emit tichete valorice vor avea de castigat de pe urma introducerii tichetelor de masa.
"Avantajul principal pentru angajatori este deductibilitatea acestor tichete. In conditiile actuale de criza, tichetele de vacanta sunt o metoda de motivare a angajatilor cu costuri mai reduse decat primele de vacanta", a explicat Morariu. El a mai spus ca se asteapta ca, in urmatorii ani, circulatia turistica in Romania sa creasca, ca efect al aprobarii acestei legi, ceea ce va antrena cresterea veniturilor hotelurilor si ale altor unitati turistice de pe teritoriul tarii.
Incasarile din turismul intern sunt estimate la 1,5 miliarde de euro anual, potrivit datelor disponibile pe piata.
Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita plafonului de sase salarii de baza minime brute pe an, pentru fiecare angajat, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri si la impozitele sociale, potrivit noii legi. Normele de aplicare ale ordonantei de urgenta vor fi aprobate in urmatoarele 15 zile. Salariul mediu brut anual este de la 1 ianuarie de 600 de lei.
Pentru un salariu lunar net de 3.600 de lei, angajatorul plateste aproximativ 1.500 de lei sub forma taxelor si a impozitelor. In consecinta, o companie cu 100 de salariati care ofera tichete in valoare maxima de 3.600 de lei tuturor angajatilor va face o economie de 150.000 de lei fata de situatia in care ar fi acordat prime de vacanta in valoare de 3.600 de lei salariatilor. "Daca am lua in calcul acordarea tichetelor de vacanta pentru angajati, este esential mai intai sa aflam daca angajatii isi doresc sa le primeasca. Eu, de exemplu, daca as fi angajat, as prefera sa primesc bani in locul tichetelor de vacanta. In cazul tichetelor de masa este mai simplu, toata lumea le vrea pentru ca toti ne hranim", a spus Octavian Cretu, actionarul majoritar al Romaqua Group, una din cele mai mari companii din industria bauturilor.
"Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal". "Pe langa efectul de resuscitare a sectorului turistic, introducerea tichetelor de vacanta va scoate la lumina o parte semnificativa din turismul nefiscalizat", au afirmat reprezentantii Cartel Alfa.
In prezent, cele mai mari companii care emit tichete valorice sunt Accor Services, Sodexo si Cheque Dejeuner. Businessul de baza al acestora este acum emiterea tichetelor de masa. "Cu siguranta vom emite tichete de vacanta in Romania din acest an. Estimam emiterea tichetelor de vacanta cu o valoare nominala de circa 700 mil. lei pe an", a declarat Ana-Maria Vicu, responsabil marketing in cadrul Cheque Dejeuner Romania.
La randul lor, reprezentantii Accor Services au declarat ca aprobarea tichetelor de vacanta este o oportunitate pentru businessul companiei.
 
Ce prevede legea tichetelor de vacanta
  • angajatorii decid singuri daca acorda sau nu tichete de vacanta angajatilor, in functie de bugetul fiecaruia
  • tichetele acordate intr-un an unui angajat nu pot depasi 6 salarii minime brute pe economie (3.600 de lei)
  • doar sejururile in Romania, la unitatile autorizate de Ministerul Turismului, pot fi achitate cu tichete de vacanta
  • valoarea tichetelor este deductibila la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit
Sursa: Guvernul Romaniei
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO