Companii

Halewood spera la vanzari de 11 mil. euro anul viitor

10.12.2009, 23:16 38

Halewood, unul dintre principalii jucatori din industriavinului, a inregistrat in primele 11 luni din acest an vanzaritotale (produse interne si export) de 6,79 mil. euro, in scadere cu26% fata de vanzarile din intervalul similar din 2008.

"Estimam o reducere cu 12-14% a volumului de vanzari in aceastaperioada. In fapt efectele crizei au fost resimtite de doua ori maiputernic. Aceasta reducere a avut cauzele in caderea exporturilor,caderea unor piete traditionale pentru Cramele Halewood cum sunttarile baltice si Marea Britanie, dar si o contractare a pieteiinterne pentru vin in lunile august - octombrie", a spus MihaiChitic, directorul comercial al companiei.

Luna octombrie a adus pentru Cramele Halewood o scadere avolumului vanzarilor cu 30% fata de aceeasi perioada a anuluiprecedent.

Producatorul estimeaza pentru 2010 vanzari de 11 mil. euro atatinterne, cat si pe piata externa.

Afaceri si profit in crestere anul viitor

"Cel mai optimist scenariu pentru 2010 este realizarea uneicifre de afaceri de peste 11 milioane de euro si un profit de peste500.000 de euro", a mai spus Chitic. Pe de alta parte, cel maipesimist scenariu pe care compania il ia in calcul este "mentinereasituatiei pe care am inregistrat-o in 2009." Pentru 2009, companiasi-a bugetat vanzari de 8,4 mil. euro, cu 17% mai mici decat in2008 si un profit de peste 100.000 de euro.

"In prima perioada de impact a crizei economice, respectivsfarsitul anului 2008 inceputul anului 2009, am operat reduceri depersonal, in prezent fiind in program de reorganizare a activitatiicare se va finaliza cu o noua reducere de personal, darnesemnificativa, 5-6%", mai spune Chitic.

Halewood este si unul dintre cei mai importanti exportatori devin de pe piata locala, livrarile externe ajungand la 32% din cifrade afaceri.

Lipsa lichiditatilor este principalaproblema

"Principala problema cu care ne confruntam este lipsa delichiditati cauzata in primul rand de sistemul bancar aflat incriza si in al doilea rand de specificul activitatii din industriavinului. Nu mai mult de acum doua luni am incheiat campania derecoltare a strugurilor si producere a vinului nou prin care s-aucreat imobilizari in stocuri de peste 2 milioane de euro", a maispus Chitic.

In legatura cu vanzarile inregistrate in ultimele zile, Chitic aprecizat ca sunt "foarte promitatoare, chiar usor peste perioadasimilara a anului 2008".

O piata de 450 mil. euro

  • Pe piata de vin, estimata la circa 450 mil. euro anul acesta,cu 10% mai putin fata de 2008, Halewood concureaza cu Murfatlar,Cotnari, Jidvei, Vincon, Domeniile Tohani.
  • Potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV),productia de vin se va situa in 2009 la 6 mil. hectolitri, cu 5-10%peste media ultimilor ani, pe fondul conditiilor meteo favorabilepentru viticultura.
  • La nivelul Europei, Romania care are 186.900 de hectare ocupalocul cinci in topul tarilor dupa suprafata cultivata. ConformPNVV, piata "oficiala" este de 1,2-1,5 mil. hectolitri, iar piatatotala (care include autoconsumul si piata nelegala) atinge 5,5-6mil. hectolitri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO