Constructii

Harta celor mai mari şantiere din Bucureşti, care implică investiţii de 1 miliard de euro

Cine, ce şi unde mai construieşte în Bucureşti: se lucrează pe 22 de şantiere de un miliard de euro

Autor: Cristi Moga

29.08.2012, 00:08 10692

Dintre cele mai mari şantiere pe care se lucrează în Bucureşti 22 implică investiţii de circa un miliard de euro, la finalizarea cărora Capitala va avea o nouă magistrală de metrou, trei hipermarketuri, un mall, şapte clădiri de birouri, trei hoteluri, un spital de pediatrie şi un Teatru Naţional de "secolul 21". Înainte de criză, un miliard de euro era investiţia estimată într-un singur proiect de nivelul Esplanada (bulevardul Unirii) sau Dâmboviţa Center (Casa Radio - Eroilor), dar asemenea dezvoltări nu sunt "compatibile" cu actuala situaţie a economiei. Spre comparaţie, Casa Poporului a costat circa 2 mld. $. În aceste condiţii, cele mai mari investiţii derulate în prezent în Bucureşti sunt magistrala de metrou Eroilor - Râul Doamnei, proiectul Floreasca City, format dintr-un mall şi clădirea de birouri Sky Tower, cea mai înaltă din oraş, precum şi diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, ce va lega Piaţa Victoriei de sudul oraşului.

Cine, ce şi unde mai construieşte în Bucureşti: se lucrează pe 22 de şantiere de un miliard de euro

Două zile pe bulevardele Capitalei scot la iveală 22 de şantiere, reprezentând investiţii cumulate de circa un miliard de euro, scrie revista Business Construct în cel mai recent număr, ce va fi disponibil de mâine pentru abonaţii ZF. Trei dintre acestea au o pondere de peste 50% din bugetul total de investiţii, şi anume magistrala de metrou Eroilor - Râul Doamnei, diametrala Buzeşti-Berzei- Uranus, respectiv complexul Floreasca City, format din turnul de birouri Sky Tower şi mallul Promenada. Mai mici sau mai mari, şantiere se găsesc în toate zonele oraşului, dar amploarea acestora nu poate fi comparată cu investiţiile derulate în perioada de boom şi niciun "Pasaj Basarab" sau vreo "Arenă Naţională" nu se vede la orizont. Pe şantierele comerciale, în special, se trage tare pentru a prinde sărbătorile, în timp ce o serie de investiţii publice ca Pasajul Mihai Bravu sau diametrala Uranus avansează mai lent. Imaginea generală este cea a unui oraş afectat de incertitudine, dar care este prea puternic pentru a-şi permite să stea pe loc. (Cristi Moga)

Vedeţi poze cu stadiul lucrărilor pe cele 22 de şantiere în paginile Business Construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO