Companii

Harta celor mai mari terenuri goale din centrul Bucureştiului

Harta celor mai mari terenuri goale din centrul Bucureştiului

Autor: Cristi Moga

10.03.2012, 16:23 4390

Cele mai mari 15 loturi de teren neexploatate în zona centrală a Capitalei au o suprafaţă cumulată de circa 34 de hectare şi valorează cel puţin jumătate de miliard de euro, potrivit estimărilor ZF.

Printre proprietari se regăsesc oameni de afaceri locali precum George Copos, Ion Ţiriac, Gabriel Popoviciu sau Sorin Creţeanu, precum şi familia fostului proprietar al afacerii Petroexportimport, Ovidiu Popescu, care deţine Palatul Ştirbei şi terenul de 8.000 de metri pătraţi din spatele acestuia.

Totodată, alte terenuri au fost cumpărate de investitori imobiliari străini, precum Global Finance (Grecia), Portland Trust (Marea Britanie), Interprime Properties (Suedia) sau CA Immo (Austria), care intenţionează să dezvolte pe aceste loturi în special clădiri de birouri.

Cele mai mari terenuri centrale, platforma de 10,7 hectare Esplanada, care se întinde de-a lungul Bulevardului Unirii, respectiv terenul de 9,2 hectare din spatele Casei Radio, din zona Eroilor, ar fi trebuit dezvoltate în parteneriat public privat alături de companiile TriGranit şi Plaza Centers, dar criza şi litigiile au dat aceste proiecte peste cap.

Cât sunt preţurile?

Pe zona axului central - de la Piaţa Unirii până la Piaţa Presei - preţurile terenurilor încep de la aproximativ 1.000 de euro/metrul pătrat, iar în perioada de boom a imobiliarelor loturi mai mici din Piaţa Romană sau Primăverii se tranzacţionau cu peste 5.000 de euro/metrul pătrat.

Un reper de preţuri al ultimului an a fost stabilit lângă pasajul Basarab, unde suedezii de la Interprime Properties au plătit 13 milioane de euro pentru un lot de două hectare, adică 650 de euro/metrul pătrat.

În urmă cu mai bine de un an, la intersecţia dintre bulevardul Barbu Văcărescu şi şoseaua Pipera, britanicii de la Portland Trust au plătit circa 10 mil. euro pentru un lot de două hectare luat de la George Becali, echivalentul a 500 de euro/metrul pătrat.

Ce se construieşte pe ele?

Majoritatea acestor terenuri sunt destinate realizării unor clădiri de birouri, în timp ce proiectele Esplanada şi Dâmboviţa Center (Casa Radio) vizau şi construirea unor malluri şi spaţii de locuit.

Printre proiectele care ar putea fi începute anul acesta se regăsesc birourile Floreasca Park, un prim imobil de birouri la Dâmboviţa Center sau un centru de afaceri la intersecţia străzii Buzeşti cu Calea Griviţei, dezvoltat de compania S IMMO, proprietarul centrului comercial Sun Plaza din Bucureşti.

Majoritatea acestor investitori depind însă de obţinerea unor finanţări bancare şi de semnarea unor precontracte de închiriere, paşi care sunt în prezent greu de atins, inclusiv pentru proprietarii de terenuri din centrul Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO