Companii

Harta europeană a comerţului farmaceutic. România este aproape inexistentă în exportul de pastile

Harta europeană a comerţului farmaceutic.  România...

Autor: Ioana David

25.11.2014, 20:15 443

♦ România este un importator net în comerţul cu medicamente şi produse farmaceutice, având un deficit de 1,5 mld. euro anul trecut (cu care se află pe locul şapte în Europa) ♦ Din punctul de vedere al exportului, România a fost pe locul 18, însă exporturile reale (care le exclud pe cele paralele) sunt doar 30-40% din nivelul din statistici, ceea ce înseamnă că România se află mult mai jos în top, pe 27 ♦ Fabricile româneşti sunt majoritatea deţinute de multinaţionale şi au încercat să se orienteze în ultimii ani către pieţe externe, însă rulajele pe care le realizează sunt extrem de reduse.

Exporturile de medica­mente şi produse farma­ceutice ale Ro­mâniei s-au majorat cu 40% în inter­valul 2011-2013, trecând pra­gul de un miliard de euro anul trecut, arată datele Euro­monitor.

De cealaltă parte, im­porturile au avut o evoluţie mai domoală, crescând cu doar 10% în ultimii trei ani, însă acestea sunt duble comparativ cu livrările externe.

România a avut astfel un deficit comercial de peste 1,5 mld. euro anul trecut în comerţul cu pastile, iar cu acest nivel se află pe locul şapte în Europa, potrivit unui calcul al ZF pe baza datelor Euromonitor.

Informaţiile cu privire la comerţul cu medicamente trebuie privite însă cu rezervă, în condiţiile în care doar o parte redusă sunt exporturile reale, diferenţa fiind reprezentată de exporturile paralele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO