Companii

Harta noilor rute aeriene în 2017. Zborurile din Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea sau Craiova, noul pariu al transportatorilor low-cost

Harta noilor rute aeriene în 2017. Zborurile din...

Autor: Mirabela Tiron

20.10.2016, 19:01 11269

Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair, cei mai mari jucători de pe piaţa locală, care au trans­portat 7,2 milioane de pasageri împreună anul trecut, pun anul viitor pe harta zborurilor cinci rute noi din Bucureşti, cinci din Constanţa, patru din Cluj-Napoca, trei din Oradea, două din Craiova şi  două din Iaşi, conectând astfel tot mai multe oraşe din România cu restul Europei, potrivit datelor centralizate de ZF.

Wizz Air a operat zboruri pe 29 de rute noi în acest an şi adaugă alte trei rute anul viitor

Liderul pieţei, low-costul Wizz Air, care are 29 de rute noi pentru 2016, a pus pe harta zborurilor alte trei rute noi pentru anul viitor

Din martie anul viitor avioanele com­paniei Wizz Air vor decola din Craiova spre Paris şi Veneţia, iar din Bucureşti va mai pleca un avion spre Lamezia Therme, în sudul Italiei. Low-costul şi-a consolidat în acest an poziţia pe piaţă prin deschiderea de rute noi din Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Suceava. Pe rute externe, Wizz Air a legat în acest an România de Lisabona (Portugalia), Tel Aviv (Israel), Larnaca (Cipru) şi alte destinaţii din Europa.

Compania aeriană a mizat nu doar pe destinaţii noi în străinătate, dar şi pe cele interne. Wizz Air a acoperit ruta Bucureşti - Cluj-Napoca din iulie anul acesta.  

Jozsef Varadi, CEO al Wizz Air, declara pentru ZF că transportatorul continuă expansiunea în România prin noi curse şi că estimează 6 milioane de pasageri anul acesta, faţă de 4,5 milioane de pasageri pe rutele din România anul trecut.

 

Blue Air pariază pe 16 rute noi anul viitor de pe aeroporturile din România

Pe de altă parte,  al doilea cel mai mare transportator low-cost de pe piaţa româ­nească, Blue Air, cu  zboruri în 14 ţări, a pus pe hartă mai multe rute în acest an şi continuă expansiunea şi anul viitor.

„Anul acesta Blue Air operează pe 29 de rute noi,  pe două vor începe zborurile din decembrie Bucureşti - Oradea şi Cluj - Bir­mingham. Pentru 2017 am anunţat deja 21 de rute noi, dintre acestea  o rută din baza de la Larnaca (către Birmingham) şi 4 din baza de la Liverpool“, potrivit oficialilor com­paniei.

Blue Air, care a avut 2 milioane de pasageri anul trecut, va deschide  16 curse noi doar de pe aeroporturile din Ro­mâ­nia,  Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Oradea, fiind cele care se vor conecta cu  destinaţii europene prin noile zboruri. Avioanele companiei vor decola anul viitor din Bucureşti spre Tel Aviv (ianuarie), Bordeaux (iunie anul viitor), Copenhaga (iunie). Tot anul viitor Blue Air va avea curse noi şi de pe aeroportul din Cluj-Napoca, urmând să zboare spre  Londra (martie), Larnaca (aprilie), Nisa (aprilie) şi Hamburg (iunie). Blue Air îşi va consolida de anul vii­tor poziţia şi pe aeroportul din Constanţa, de pe care lansează zboruri spre Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara din iunie, dar şi spre Paris şi Roma din aprilie. Şi din Iaşi compania va lansa curse noi spre Berlin şi Valencia din iu­nie 2017,  iar din Oradea va avea curse spre To­rino din martie 2017. Din decembrie anul aces­ta, Blue Air va opera curse pe Bucureşti - Ora­dea, turând puternic motoarele  pe rutele interne.

 

Ryanair va lega de anul viitor Oradea de Spania şi Italia

Şi gigantul low-cost Ryanair a accelerat motoarele pe piaţa locală. Din martie anul viitor, Ryanair va lega Oradea de Barcelona şi Milano, curse  care vor aduce 60.000 de pasageri transportatorului. Compania va lega şi Bucureştiul de Palermo, dar va creşte şi numărul de  zboruri către Bruxelles, Dublin şi Milano, care-i vor aduce companiei aproape 2 milioane de pasageri. Şi anul acesta compania a lansat mai multe curse noi.  Ryanair va opera din noiembrie zboruri pe ruta Timişoara - Bucureşti. Ryanair vrea să ajungă în acest an la peste 1,8 milioane de pasageri pe rutele pe care le operează de pe aeroporturile Henri Coandă (Otopeni), Craiova şi Timişoara, faţă de 700.000 de pasageri cât a avut anul trecut doar de pe aeroportul din Bucureşti. 

„Pentru 2017 compania Ryanair are rute noi din Bucureşti spre Palermo din 28 martie, iar din Oradea spre Milano din 29 martie şi din Oradea spre Barcelona din 26 martie“, a spus Denis Barabas, director de marketing şi vânzări al Ryanair pe România.

 

Compania de stat Tarom stagnează

În timp ce jucătorii low-cost se bat să câştige supremaţie pe harta zborurilor, compania de stat Tarom, aflată sub conducerea a trei şefi de la începutul anului până în prezent, nu are o strategie de extindere şi continuă să se afunde în pierderi,  finalizând primul semestru cu 28,6 milioane de lei pierderi, nivel aproape similar cu cel de anul trecut şi de peste opt ori mai mare faţă de rezultatul prognozat.

În România,  traficul de pasageri s-a ridicat la 13 milioane de persoane anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO