Companii

Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale

Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale

Autor: Andrei Chirileasa

20.06.2012, 00:08 4935
 

Remus Vulpescu, avocatul de 40 de ani numit de Victor Ponta la conducerea celei mai mari companii de stat, spune că insolvenţa companiei a fost hotărâtă vineri, în urma analizei de către membrii Consiliului de Administraţie a situaţiei financiare a companiei.

Niciunul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, patru dintre ei numiţi de Guvern pe criterii politice, iar al cincilea numit de Fondul Proprietatea, nu are vreo legătură cu sectorul energetic. Cu toate astea, ei au decis că cel mai mare producător de energie din România nu mai are altă soluţie decât intrarea în insolvenţă şi reorganizarea, recunoscând practic neputinţa statului de a administra companiile strategice pe care le mai deţine.

Vulpescu a precizat că situaţia companiei s-a înrăutăţit din cauza secetei care a condus la scăderea cifrei de afaceri şi a făcut ca datoriile să crească, Hidroelectrica fiind în situaţia în care nu are bani pentru a-şi plăti apa folosită în procesul de producţie.

Situaţia actuală a Hidroelectrica este însă rezultatul a zece ani de administrare ineficientă, de numiri politice în funcţiile-cheie din conducerea executivă şi din Consiliul de Administraţie, de contracte păguboase de pe urma cărora "băieţii deştepţi" s-au îmbogăţit, iar compania a pierdut circa 1,5 miliarde de euro.

"Este evident că o societate cu active de 3 miliarde de euro care raportează un profit de un milion de euro, nici acela real, este un dezastru de management", a declarat ieri Remus Vulpescu, cel care este de o lună la conducerea companiei.

Adevărata miză a insolvenţei Hidroelectrica ar putea fi rezilierea contractelor cu "băieţii deş­tepţi", care au fost girate în ultimii zece ani chiar de către decidenţii politici. Totuşi, prin această soluţie, statul îşi asumă şi riscuri foarte mari, deoarece nu va mai avea controlul total asupra situaţiei.

Dacă Tribunalul Bucureşti aprobă astăzi insolvenţa, compania va intra pe mâna unui administrator judiciar. Viitorul administrator judiciar al Hidroelectrica ar putea fi avocatul Remus Borza, coordonatorul firmei de insolvenţă Euro Insol, solicitarea venind chiar din partea Hidroelectrica, afirmă surse din piaţa juridică. Borza este un avocat din Baia Mare care a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în anul 1995, fiind coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta. Borza face parte din masoneria românească şi a fost anul trecut producătorul Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România.

Administratorul judiciar va trebui să vină cu un plan de reorganizare, care va fi supus apoi aprobării creditorilor companiei, însă Vulpescu dă asigurări că acest plan nu va viza nici vânzări de active, nici renegocieri de credite, nici restructurări de personal. "Nu vom vinde active, nu vom închide uzine, nu vom închide grupuri, nu vom închide hidrocentrale. Nu avem în vedere să dăm afară din angajaţii Hidroelectrica. Nu vrem restructurarea portofoliului de credite", a declarat Vulpescu.

Şi atunci, de ce mai e nevoie de insolvenţă, se întreabă toată lumea. "Dacă cererea de insolvenţă a fost depusă la sfaturile unor avocaţi care nu cunosc implicaţiile globale ale acestei proceduri şi vor doar să îşi încerce forţele cu băieţii deştepţi pentru că statul nu este capabil să scape de nişte contracte păguboase, atunci ar putea fi multe victime colaterale, iar compania să se trezească cu o avalanşă de proceduri în instanţă din partea partenerilor cu care a avut afaceri în ultimii ani", spune Doru Lionăchescu, maaging partner al casei de investiţii Capital Partners.

Pentru bănci ştirea a picat ca un trăsnet, deoarece au împrumutat compania cu circa 500 de milioane de euro. Băncile erau reticente şi până acum să dea credite companiilor, iar insolvenţa unei companii atât de importante le-ar putea face să îngheţe din nou creditarea sau să crească costurile de finanţare.

Insolvenţa Hidroelectrica ar putea afecta puternic şi percepţia investitorilor străini faţă de România. Oricum, investiţiile străine au ocolit în ultimii ani România. Pe bursă, Fondul Proprietatea s-a prăbuşit ieri cu 5%, deoarece insolvenţa Hidroelectrica ar reduce activele fondului cu 20%. Peste toate acesta însă, este semnalul negativ pe care această insolvenţă îl dă în economie. Dacă este posibil ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă, atunci cine va fi următorul şi mai ales cine mai scapă?

Ce spune Remus Vulpescu, omul care a "băgat în insolvenţă" Hidroelectrica:

  • Este evident că o societate cu active de 3 miliarde de euro care raportează un profit de un milion de euro, nici acela real, este un dezastru de management, dar şi seceta a contribuit la această situaţie.

  • Nu avem în vedere nimic asociat cu falimentul, vânzarea de active, diminuarea unor capacităţi de producţie sau alte speculaţii privind vânzarea şi naţionalizarea companiei.

  • Vom căuta să creştem capacităţile de producţie. Nu vom vinde active, nu vom închide uzine, nu vom închide grupuri, nu vom închide hidrocentrale. Nu avem în vedere să dăm afară din angajaţii Hidroelectrica. Nu vrem restructurarea portofoliului de credite.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO