Companii

Hidroelectrica îşi încearcă din nou norocul cu vânzarea de mici hidrocentrale

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Carol Dan

21.07.2015, 00:04 1529

Producătorul de electricitate con­trolat de stat Hidroelectrica va în­cerca peste o săptămână să vândă 34 de microhidrocentrale, compania spe­rând să obţină peste 90 mil. lei (20,4 mil. euro) din această afacere. Odată cu vânzarea uni­tăţilor, şi numă­rul de anga­jaţi ai Hidroe­lectrica s-ar reduce cu aproape 100 de oameni, a­vând în vedere că u­na dintre condi­ţi­ile impuse even­tu­a­­li­lor cum­pă­rători este pre­lua­rea per­so­nalului ca­re deserveşte fie­ca­re unitate de producţie a electricităţii.

Cele 34 de mici hidrocentrale sunt grupate în 25 de loturi, iar Hidroe­lec­trica va încerca să le vândă prin licitaţie cu strigare. Licitaţiile sunt programate să înceapă în 28 iulie şi să se încheie în 31 iulie. Unităţile trec practic printr-un nou proces de vânzare după ce la sfârşitul lunii martie compania de stat a reuşit să găsească un cumpărător pentru trei unităţi din cele 33 scoase pe piaţă, pentru 5 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Microhidrocentralele sunt capa­cităţi de producţie din surse rege­ne­rabile care au o putere instalată de până la 10 MW şi sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, mai deţine 128 de microhi­dro­centrale cu o putere instalată de până la 4 MW fiecare. Com­pa­nia de stat nu are de gând să le vândă pe toate, ci vrea să păs­tre­ze în por­tofoliu 23 de unităţi.

Procesul de vân­zare a acestor uni­tăţi mici de pro­du­cere a elec­tricităţii a fost început în 2004, dar a fost întrerupt în 2008.

În acea perioadă Hidroelectrica a vândut 81 de microhi­drocentrale, pentru circa 60 mil. euro. În 2011, Ministerul Economiei, acţio­narul majoritar al Hidroelectrica, a reluat vânzarea microhi­drocen­tra­le­lor.

Hidroelectrica este în insolvenţă din luna februarie a anului 2014, pentru a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în iunie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO