Companii

Hipermarketurile împing mallurile de la spate, dar pentru o serie de proiecte sprijinul nu este suficient

Hipermarketurile împing mallurile de la spate, dar pentru o serie de proiecte sprijinul nu este suficient

Autor: Cristi Moga

04.10.2010, 23:57 169

Piaţa centrelor comerciale pare să dea uşoare semne dedezmorţire: GTC a anunţat ieri semnarea unui contract cu reţeauaCora pentru deschiderea unui hipermarket în proiectul Galleria dinArad, în timp ce în urmă cu două săptămâni omul de afaceri IulianDascălu anunţa închirierea unui spaţiu de 5.300 de metri pătraţi înPalas Iaşi către francezii de la Auchan.

Planurile de expansiune ale unor hipermarketuri precum Cora şiAuchan, care au avut o atitudine mai conservatoare în perioadaboom-ului imobiliar, continuă să dea de lucru dezvoltatorilorimobiliari, în condiţiile în care semnarea unui contract cu aceştiretaileri creşte substanţial gradul de preînchiriere a proiectului,ţinând cont de suprafeţele mari contractate. Un hiper­market poateînchiria între 10% şi 30% din suprafaţa unui centrucomercial.
În acelaşi timp, hipermarketurile au înregistrat un declin mai mical vânzărilor decât reţelele de produse electrocasnice sauîmbrăcăminte, iar prezenţa unui magazin de acest fel atrage zilniccâteva mii de clienţi, care pot deveni cumpărători şi pentruceilalţi retaileri.
"Romania Hypermarche a decis să deschidă un hipermarket Cora cu osuprafaţă de 9.000 de metri pătraţi în Galleria Arad", au anunţatreprezentanţii companiei GTC, care mai deţine trei malluri Galleriaîn Suceava, Buzău şi Piatra-Neamţ.

Proiectul de la Arad, cu o suprafaţă închiriabilă de 33.000 mp, arurma să fie inaugurat în trimestrul patru al anului viitor, alăturide Cora urmând să fie deschise şi magazine ale unor companii precumAltex, Reserved, Sprider, Leonardo, House of Art, Fox sau Tina R,precum şi un cinematograf Cinema City, potrivit reprezentanţilorGTC.
La o distanţă de circa doi kilometri de mallul dezvoltat de GTC seaflă un proiect finalizat în acest an - Atrium Center - printre aicărui chiriaşi se numără şi Altex sau Cinema City, nume anunţate şiîn mallul Galleria.
În condiţiile în care în Arad mai este funcţional şi proiectulArmonia Center, bătălia pentru chiriaşi se anunţă extrem de aprigă,ţinând cont de numărul mic de retaileri care continuă să seextindă.

Pe segmentul hipermarketurilor însă, alături de Cora şi franceziide la Auchan con­tinuă să semneze contracte, astfel că re­cent afost anunţat un parteneriat pentru deschiderea unui magazin înPalas Iaşi, un alt proiect analizat de Auchan fiind Electro­pu­tereShopping Center din Craiova, con­tro­lat de acţionarii companieibelgiene BelRom. Semnarea unui contract de închiriere cu o reţea dehipermarketuri nu garantează însă nici obţinerea finanţării pentruconstrucţie, nici rezultatele financiare de după deschidere.
Astfel, francezii de la Auchan au mai semnat la începutul acestuian alte două contracte pentru deschiderea unor hiper­marketuri înproiectele Coresi Braşov şi Pallady Shopping Center din Bucureşti,dar la nouă luni distanţă încă nu a fost începută construcţiaacestor proiecte.
Potrivit informaţiilor existente dez­voltatorii acestor proiectecaută încă soluţii de finanţare.

Pe de altă parte, dezvoltatorii pro­iectului Collosseum dinBucureşti au început acum construcţia la parcul de retail care vacuprinde şi un hipermarket Carre­four, deşi un contract iniţial afost semnat încă din 2007.
Astfel, în timp ce Carrefour şi Real, cele mai agresive reţele dehipermarketuri din perioada 2006-2008, au frânat expansiunea,Auchan şi Cora luptă în prezent pentru recuperarea cotei depiaţă.

După ce au deschis în acest an primul hipermarket într-un mall depe piaţa locală - Cora Sun Plaza -, francezii au început să prindăgustul mallurilor şi mai au pro­gramate două inaugurări în acestan, în Gold Plaza Baia Mare şi în City Park Constanţa, unde Cora vafuncţiona într-un spaţiu operat înainte de reţeaua Spar, intrată îninsolvenţă.
În ciuda acestor tranzacţii, 2010 este cel mai slab an din ultimiipatru în ceea ce priveşte inaugurările de centre comerciale şihipermarketuri, o piaţă de consum în care se învârt anual pestecinci miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO