Companii

Holcim: Materia prima si forta de munca ne-au determinat sa facem o fabrica in vestul tarii

Holcim: Materia prima si forta de munca ne-au determinat sa facem o fabrica in vestul tarii

Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania: Anul acesta am majorat productia de ciment cu 30%, insa aceasta investitie nu va fi suficienta pentru urmatorii ani, avand in vedere ritmul de crestere a consumului de ciment. Ne gandim cum sa facem fata cererii viitoare si luam in considerare atat constructia unei noi unitati, cat si construirea unei noi linii langa cele existente.Suntem in negocieri de achizitii de teren langa fabricile actuale pentru a ne putea extinde.

29.09.2008, 21:37 54

Holcim Romania, divizia locala a grupului Holcim, a anuntat recent intentia de a investi 400-500 milioane de euro intr-o unitate de productie in judetul Cluj, in satul Mihai Viteazu, care va ridica investitiile elvetienilor in Romania la peste un miliard de euro in urmatorii patru ani de la intrarea pe piata locala in 1997.

Compania estimeaza in acest an o cifra de afaceri de circa 360 de milioane de euro, in crestere cu 18-22% fata de anul precedent, in timp ce profitul net va ramane la un nivel similar cu cel din 2007, respectiv 34 de milioane de euro din cauza programului de investitii aflat in derulare. De altfel, Holcim Romania a fost singurul producator de ciment care a inregistrat anul trecut o scadere a profitului net, odata cu cresterea accelerata a cheltuielilor operationale in comparatie cu ritmul vanzarilor si aprecierea euro fata de leu.
"Estimam ca in urmatorii doi-trei ani piata de ciment va inregistra o crestere de doua cifre. Pe termen lung se va inregistra o cerere mare pentru locuinte, avand in vedere numarul redus de spatii rezidentiale pe cap de locuitor care se inregistreaza in prezent pe piata locala, iar in plus proiectele mari de infrastructura inca nu au inceput", a declarat pentru ZF Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Compania a finalizat anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in fabrica de la Campulung, care a permis majorarea capacitatilor de productie din Romania cu 30%, pana la circa 4 milioane de tone de ciment pe an.
"Anul acesta am majorat productia de ciment cu 30%, insa aceasta investitie nu va fi suficienta pentru urmatorii ani, avand in vedere ritmul de crestere a consumului de ciment. Ne gandim cum sa facem fata cererii viitoare si luam in considerare atat constructia unei noi unitati, cat si construirea unei noi linii langa cele existente. Suntem in negocieri de achizitii de teren langa fabricile actuale pentru a ne putea extinde", explica Wirth.
In prezent, reprezentantii Holcim se ocupa de studiile de impact asupra mediului si a sanatatii si lucreaza la obtinerea autorizatiilor de constructie.
"Cel mai probabil, daca toate lucrurile se vor desfasura conform planului, vom incepe constructia fabricii la sfarsitul anului viitor, dupa ce vom primi acordul Consiliului Director al grupului Holcim din Elvetia", spune Wirth. Noua fabrica ar putea fi finalizata in 2012, insa exista posibilitatea si ca acest proiect sa nu fie finalizat daca piata constructiilor va inregistra un regres in urmatorii ani.
Doar pentru constructia fabricii vor lucra circa 800 de oameni, potrivit estimarilor lui Wirth, urmand ca ulterior unitatea de productie sa creeze 200-250 de locuri de munca.
"Am ales vestul tarii pentru constructia unei noi fabrici pentru ca avem materii prime bune la cariera de piatra din Turda, iar oamenii din zona cunosc munca dintr-o fabrica de ciment", afirma Wirth.
Alaturi de Holcim si-au anuntat intentia de a construi o fabrica si germanii de la HeidelbergCement si grupul austriac Strabag, care vor aloca 300-330 mil. euro, respectiv 220 mil. euro pentru construirea primului proiect de la zero de fabrica de ciment de dupa 1950. Cele mai mari investitii, peste 200 mil. euro, au fost "inghitite" de proiectele de modernizare a fabricilor de ciment de la Alesd si Campulung.
Grupul elvetian detine trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate. Consumul local de ciment a inregistrat in ultimii doi ani o crestere neasteptata, ajungand la 480-500 de kilograme pe cap de locuitor, care poate absorbi rapid inca o unitate de productie.
Media din Uniunea Europeana se ridica in prezent la circa 540 de kilograme pe cap de locuitor, insa in perioadele de dezvoltare economica tari precum Grecia, Italia sau Spania inregistrau un consum de 1.000 de kilograme per capita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO