Companii

Iancu Guda, CFA, EMBA, Preşedinte AAFBR: Jumătate dintre companiile în insolvenţă au făcut investiţii majore cu trei ani înainte, urmate de scăderea veniturilor

Iancu Guda, CFA, EMBA, Preşedinte AAFBR: Jumătate...

Autor: Roxana Rosu

20.02.2018, 11:39 707

Jumătate dintre companiile în insolvenţă au realizat investiţii semnificative pe termen lung cu trei ani înainte de momentul intrării în insolvenţă, iar aproape trei sferturi dintre acestea au inregistrat, ulterior momentului investitiei, venituri şi  profituri in scadere, spune Iancu Guda, CFA, EMBA, Preşedinte Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania - AAFBR, într-o analiză ce enumeră cauzele eşecului unor companii.

”Aproximativ o treime dintre companiile insolvente a realizat investitii (care au generat costuri suplimentare de finantare si cresterea poverii financiare) cuplate cu deteriorarea situatiei financiare a companiei (pe fondul scaderii veniturilor si/ sau a profiturilor obtinute). In acest context, evident, capacitatea acestor companii de a-si onora obligatiile de plata s-a deteriorat semnificativ, alimentand presiuni imense asupra lichiditatii si crescand riscul de insolventa”.

O altă cauză a eşecului este vulnerabilitatea companiei în scenariu de stres , în condiţiile în care 75% dintre firmele insolvente inregistrau o problema de lichiditate, in sensul ca veniturile incasate nu acopereau cheltuielile monetare (care trebuiau platite). Astfel, desi o parte dintre aceste companii inregistrau un rezultat contabil pozitiv, deci profit (veniturile erau mai mari decat cheltuielile), aceste companii nu dispuneau de numerar suficient pentru a putea onora toate datoriile la scadenta (ratele catre banci, impozitele catre stat, facturile catre furnizori si, in cazuri extreme, chiar salariile catre angajati), a  mai spus Guda.

Mai mult decat atat, restul de 25% dintre companii, care au dispus temporar de lichiditate, aveau o imunitate slaba in fata unor socuri neprevazute: neincasarea creantelor si/sau scaderea veniturilor. „Pur si simplu, au crezut ca nu vor avea aceste probleme, ca nu li se va intampla lor, ca daca nu au avut in trecut astfel de provocari, nu vor avea nici in viitor! Nimic mai fals: planurile de afaceri sanatoase pe termen lung se fac doar daca astepti ce este mai bun, dar esti pregatit pentru ce este mai rau!”.

Potrivit analizei, care identifică 10 cauze pentru intrarea în insolvenţă, printer motive se află şi structura deficitara a fluxului de numerar, riscul de credit comercial necontrolat (85% dintre firmele insolvente au inregistrat o extindere a termenului de incasare a creantelor inainte de momentul incetarii activitatii, fara un factor compensator pentru consolidarea situatiei de lichiditate), agresivitate in politica dividendelor (o treime dintre firmele insolvente au distribuit majoritatea profitului net sub forma de dividend), managementul intre biasuri cognitive si emotionale (intelegerea limitata sau, in unele cazuri, efectiv desconsiderarea contextului in care activeaza firma respective).

” Nicio companie nu se poate dezvolta sanatos pe termen lung fara o cunoastere a concurentei din sectorul in care activeaza, a evolutiei cererii din partea clientilor, a dinamicii furnizorilor sau a noilor concurenti care se pregatesc sa intre pe piata respectiva. Mai mult decat atat, contextul macroeconomic poate avea o influenta majora asupra evolutiei afacerii, prin dinamica ciclurilor economice, politica monetara sau fiscal”.

Iancu Guda aminteşte şi de nealinierea orizontului activelor si pasivelor, în condiţiile în care 7 din 10 companii insolvente si-au platit furnizorii mai tarziu decat durata medie de colectare a creantelor si vanzare a stocurilor, precum şi de structura deficitara de cheltuieli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO