Companii

Iancu Guda, preşedinte AAFBR, despre impactul noilor măsuri fiscale: Se pot pierde aproape 112.153 locuri de muncă. Câte companii vor avea de suferit?

Iancu Guda, preşedinte AAFBR şi Lector IBR

Iancu Guda, preşedinte AAFBR şi Lector IBR

Autor: Cristina Bellu

30.10.2017, 11:59 1433

Cota unică de 1% aplicată cifrei de afaceri pentru companiile cu venituri sub un milion de euro poate aduce o reducere a impozitelor plătite de aceste companii de aproximativ 631 mil. lei, apreciază Iancu Guda, preşedinte AAFBR şi Lector IBR.

Potrivit acestuia, 27% dintre aceste firme vor câştiga, respectiv companiile cu venituri sub 0,5 mil. euro şi zero angajaţi, precum şi societăţile cu venituri între 0,5-1 mil. euro şi un profit brut de peste 6,25%, în timp ce doar 3% dintre companii vor pierde în urma acestei impozitări.

“Doar 3% dintre companii pierd, restul de 70% plătind un impozit identic. Totusi, efectul final este mult mai mic, deoarece se pot pierde aproape 112.153 locuri de muncă, deci aproximativ 2% din forţa de muncă angajată (din cauza disparitiei interesului fiscal), iar majorarea salariului minim pe economie poate anula pana la jumatate din optimizarea fiscala respectiva”, explică Iancu Guda într-un studiu.

Începand cu 1 ianuarie 2018, toate companiile cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati un impozit de 1% din cifra de afaceri. In acelasi timp, salariul minim brut pe economie creste incepand cu anul urmator la 1.900 lei, comparativ cu nivelul actual de 1.450 lei, potrivit notei de fundamentare la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea legii nr. 227/2015 pentru codul fiscal, publicat joi, 26 octombrie, de Ministerul Finantelor Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO