Companii

Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România: Dobânda medie la creditele pentru companii ar putea să crească până la 8%, faţă de 4,1% în 2017

Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor...

Autor: Cristina Bellu

23.04.2018, 13:14 315

În contextul creşterii presiunilor inflaţioniste, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în lei de către companiile private ar trebui să crească până la 6%-8% pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,10% înregistrată pe parcusul anului 2017, explică Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, într-o analiză.

“Având în vedere creşterea gradului de povară financiară în contextul creşterii costului de finanţare, există companii care vor înregistra dificultăţi în rambursarea creditelor contractate de la bănci.”, spune Guda.

Un indicator foarte important care reflectă capacitatea unei companii de rambursare a serviciului datoriilor contractate este gradul de acoperire al dobânzilor prin  profitul operaţional.

Normele de analiză financiară recomandă ca profitul operaţional să acopere de cinci ori cheltuielile privind dobânzile, tocmai pentru a permite o profitabilitate finală competitivă chiar şi în contextul creşterii costului de finanţare.

Media acestui indicator pentru întreg mediul de afaceri activ în România este foarte aproape de acest prag în anul 2016, respectiv 5,1 astfel că o parte dintre companii se vor regăsi într-o situaţie foarte delicată în anul curent, în condiţiile în care profitul operaţional va deveni insuficient pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor contractate.

„Mai exact, numărul companiilor cu risc major de insolvenţă va creşte de la 15% (anul 2016) la 32% (la o dobândă medie practicată companiilor de 6%), 35% (la o dobândă medie practicată companiilor de 7%) respectiv 39% (la o dobândă medie practicată companiilor de 8%).”, mai precizează Iancu Guda în analiză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO