Companii

Ianuarie "a îngheţat" iniţiativele antreprenoriale: numărul de companii noi, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Ianuarie "a îngheţat" iniţiativele antreprenoriale:...

Autor: Dana Ciriperu

07.03.2017, 00:05 106

Un indicator mai puţin urmărit, al companiilor noi, dar care măsoară cel mai fidel iniţiativele antreprenoriale, s-a prăbuşit în luna ianuarie din acest an la cel mai redus nivel din lunile ianuarie ale ultimului deceniu.

Doar 5.475 de firme noi au fost înfiinţate în luna ianuarie a acestui an, în scă­dere cu o treime faţă de ianuarie 2016, arată datele de la Registrul Co­mer­ţului. 

Astfel de la o medie de 7.500-8.500 de companii noi în luna ianuarie din ul­timii zece ani, cu un varf de aproape 10.000 de firme în 2009, ianuarie 2017 vine ca un duş rece într-o economie care oricum se află pe ultimele locuri în cla­samentul european al numărului de firme la mia de locuitori. 

Indicatorul - înmatriculări de per­soa­ne fizice şi juridice - include firme de tip SRL, SA, dar şi PFA-uri, între­prinderi familiale, fiind un instrument care redă fidel pulsul economiei într-un timp relativ scurt. Chiar dacă relevanţa unui astfel de indicator este mai mare atunci cand el poate fi legat de locurile de muncă create, de valoarea investi­ţiilor care stau în spatele acestor firme, de dimensiunea lor, el indică totuşi că businessul rămane fără suflu, că încre­derea se află la cote reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO