Companii

IKEA îi plăteşte lui Cataramă 1,8 milioane de euro după un proces de câţiva ani

 IKEA îi plăteşte lui Cataramă 1,8 milioane de euro după un proces de câţiva ani

Autor: Ioana David

06.10.2010, 23:53 68

Elvila, companie controlată de omul de afaceri Viorel Cataramă,a câştigat un proces cu IKEA Trading, reprezentanţa prin caregigantul suedez achiziţionează mobilă de la producători români, înurma căruia va primi aproximativ 1,8 mil. euro.

Dosarul a fost înregistrat în 2005, iar după trei ani, TribunalulBucureşti a decis ca IKEA Trading und Design (în prezent IKEASupply AG Elveţia) să plătească 0,6 mil. euro drept despăgubiri şiîncă 82.000 de lei (20.000 de euro) cheltuieli de judecată.
Ulterior, ambele firme au făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie a decis că IKEA Trading să plătească şi 49.000 de euroreprezentând contravaloarea materiilor prime şi materialenefolosite şi 1,1 mil. euro pentru câştigul nerealizat prinstoparea comenzilor.

Ce a declanşat procesul
Procesul a avut la bază un contract încheiat în 2001, conformcăruia IKEA Trading urma să achiziţioneze marfă de o anumităvaloare de la Elvila în următorii ani, potrivit datelor din dosar.În intervalul 2002-2004, comanda a fost inferioară celei dincontract.
Contractat de ZF, Viorel Cataramă a confirmat existenţa acestuiverdict, dar a precizat că "nu a discutat şi nu discută proceseledecât în instanţă".
Reprezentanţii IKEA Trading nu au făcut niciun comentariu până laînchiderea ediţiei pe marginea acestui subiect. Contactat de ZF, unavocat a explicat faptul că există puţine acţiuni prin care deciziaÎnaltei Curţi de Casaţie să fie răsturnată, fiind irevocabilă, iarun demers la forurile europene poate fi întreprins doar la CurteaEuropeană a Drepturilor Omului.
IKEA Trading este divizia prin care gigantul suedez cumpără mobilăde la producătorii români, iar potrivit datelor existente de-alungul timpului, valoarea achiziţiilor este de aproximativ 100-200mil. euro anual. Această sumă nu a fost confirmată niciodată decompanie.

Mulţimea producătorilor locali
Biroul de reprezentanţă al IKEA a fost deschis în 1992, iar înprezent zeci de producători locali de mobilă livrează cătregigantul suedez. Potrivit ultimelor date disponibile, printreaceste companii se numără Sortilemn Gherla, Plimob (Maramureş),Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzău).
Conform reprezentanţilor IKEA, 5% dintre vânzările totale alemagazinului din Băneasa sunt generate de produsele româneşti,procent considerat "bun".
Calculat ca şi valoare, mobilierul şi decoraţiunile produse înfabricile locale ajung să genereze circa 3,5 mil. euro dinvânzările magazinului. Estimările companiei arată că acest procentva ajunge la circa 7% în următorii ani.
Pe piaţa locală, IKEA şi Elvila se numără printre cei mai marijucători. Pe lângă fabrici, Elvila operează şi o reţea de 53 demagazine, dar are planuri de extindere.
Compania şi-a bugetat investiţii de 5 mil. euro în mai multemagazine. 70% din această sumă este susţinută din credite bancare,iar restul sunt fonduri proprii.
Concret, Elvila are în proiect două magazine în parteneriat cuRomstal, la Suceava şi Târgu Mureş, unul împreună cu Altex şi unulla Craiova de sine stătător.
Pentru 2010, compania controlată de Viorel Cataramă şi-a bugetat ocifră de afaceri de 102 mil. euro, în creştere cu 5% comparativ cunivelul din 2009.
Anul trecut, grupul a avut o scădere de 20% a afacerilor.

IKEA nu scapă de criză vânzările au fost mai mici cu13%

Magazinul IKEA din Băneasa a înregistrat în anul financiarseptembrie 2009 - august 2010 vânzări de 327,4 mil. lei (78 mil.euro), inclusiv TVA, în scădere cu 13% comparativ cu exerciţiulfinanciar anterior.
Vânzările totale ale gigantului suedez au fost de 23,1 mld. euro înlume, ceea ce înseamnă că rezultatele din România au contribuit cunumai 0,33% la vânzările totale. Recent, compania suedeză şi-adezvăluit pentru prima dată în istoria de 67 de ani câştigurile,anunţând profituri nete de 2,5 miliarde de euro pe 2009, încreştere cu 11,3% faţă de anul anterior.
Anul 2010 este primul în care magazinul din Băneasa este inclus înreţeaua internaţională a companiei, în condiţiile în care anteriorera o franciză controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. IKEA aanunţat că a preluat magazinul în luna martie a acestui an, fără săfacă publică valoarea tranzacţiei.
Conform estimărilor ZF, aceasta ar fi de aproximativ 30 mil. euro."Aproximativ 60% dintre produsele vândute de magazinul IKEA între 1septembrie 2009 şi 31 august 2010 au fost produse de mobilier,restul însemnând produse de accesorii şi decoraţiuni", au spusreprezentanţii IKEA. La nivelul anului financiar 2009, în cadrulIKEA România lucrau aproximativ 450 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO