Companii

IMM-urile româneşti nu au forţă: doar unu din cinci se duce la export

IMM-urile româneşti nu au forţă: doar unu din cinci...

Autor: Simona Tatu

21.07.2017, 00:07 623

Dezvoltarea redusă şi lipsa puterii economice a IMM-urilor din România nu le permit să iasă pe pieţele externe, astfel că circa 85% dintre acestea acţionează pe piaţa locală, 14% îşi duc serviciile şi produsele la export în piaţa din Uniunea Europeană (UE) şi doar 6% exportă pe pieţele unor ţări din afara UE, arată datele din lucrarea Carta IMM-urilor din România 2017.

„Observăm că peste patru din cinci entităţi mici şi mijlocii se focalizează asupra pieţei locale, întrucât talia mai redusă nu le conferă puterea economică de a pătrunde şi pe alte pieţe. Procentajele întreprinderilor care realizează produse şi servicii pentru piaţa locală variază invers proporţional cu vechimea companiilor“, se explică în lucrarea citată. Puterea scăzută a IMM-urilor la export se vede şi în valoarea livrărilor pe pieţele externe.

Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul Minis­te­ru­lui pentru Mediul de Afaceri, spunea că IMM-urile rea­lizea­ză 17% din valoarea totală a exporturilor, în con­di­ţiile în care media UE este de 30%, şi că ministerul do­reşte să susţină exporturile în rândul acestor categorii de fir­me, venindu-le în ajutor cu „Programul de Internaţionalizare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO