Companii

Immoeast a preluat integral patru proiecte de 500 mil. euro, scotand EFG din actionariat

Immoeast a preluat integral patru proiecte de 500 mil. euro, scotand EFG din actionariat

Jeff Kirby, CEO si actionar al EFG: Am vandut in urma cu doua saptamani participatiile din cele patru proiecte in care eram actionari minoritari alaturi de Immoeast - Livada de Meri, Meteo Business City, Roua Shopping Park si IUS din Brasov. Pentru achizitia terenurilor pentru aceste proiecte au fost folosite si credite bancare.

03.04.2009, 00:00 210
 

Fondul austriac de investitii Immoeast, cu active imobiliare de aproape un miliard de euro pe piata locala, a preluat integral patru proiecte imobiliare pe care le detinea in coproprietate cu dezvoltatorul European Future Group si care implica investitii de aproximativ 500 de milioane de euro.

Astfel, Immoeast detine integral doua noi proiecte in Capitala, unul rezidential si unul de birouri, in zona Jandarmeriei, precum si doua proiecte de retail din Brasov.
„Am vandut in urma cu doua saptamani participatiile din cele patru proiecte in care eram actionari minoritari alaturi de Immoeast - Livada de Meri, Meteo Business City, Roua Shopping Park si IUS din Brasov.
Pentru achizitia terenurilor pentru aceste proiecte au fost folosite si credite bancare", a declarat pentru ZF Jeff Kirby, CEO si actionar al European Future Group (EFG).EFG a inghetat la inceputul acestui an toate proiectele de dezvoltare imobiliara de pe piata locala, renuntand la mai bine de 90% din angajatii din Romania, ca urmare a problemelor de lichiditate cu care se confrunta.
Potrivit informatiilor existente, EFG detinea participatii de circa 10% in fiecare dintre aceste proiecte, astfel ca tranzactia s-a ridicat, probabil, la mai putin de cinci milioane de euro, in conditiile in care firmele in portofoliul carora figureaza aceste active au datorii cumulate de aproximativ 40 de milioane de euro, contractate pentru achizitia terenurilor.
Cel mai mare dintre proiectele cumparate de Immoeast este cel de pe terenul de 6,1 hectare al fabricii de unelte si scule IUS din Brasov, unde este planificata dezvoltarea unui proiect mixt cu o suprafata de 150.000 de metri patrati, format din mall, hotel, centru de afaceri si locuinte, in urma unei investitii anuntate de 240 de milioane de euro.
Cel de-al doilea proiect din Brasov prevede constructia unui parc de retail cu o suprafata de 60.000 de metri patrati in care au fost semnate contracte de inchiriere cu lanturile Carrefour si Praktiker.
Proiectele din Bucuresti, din zona Jandarmeriei, presupun constructia a 350 de apartamente in cadrul proiectului Livada de Meri, respectiv 50.000 de metri patrati de birouri in parcul de afaceri Meteo Business City.
EFG incepuse anul trecut lucrarile de constructie la proiectele Meteo Business City si la parcul de retail din Brasov, insa le-a stopat in iarna, in conditiile in care nu a putut accesa credite pentru constructie.
Jeff Kirby, care estima pierderile personale din imobiliare la cateva zeci de milioane de euro, spunea in ianuarie ca „fara lichiditati sau acces la credite in imobiliare esti precum intr-o brutarie care nu poate cumpara faina: nu mai produce paine".
In conditiile in care si Immoeast trece in prezent printr-un proiect de restructurare a portofoliului, care implica si vanzarea unor active, preluarea participatiilor este surprinzatoare.
Austriecii nu vor incepe probabil in perioada imediat urmatoare lucrarile de constructie la aceste proiecte, obiectivele companiei vizand intarirea balantei de lichiditati pentru acoperirea pierderilor din reevaluarea proprietatilor si alte operatiuni.
Immoeast a realizat, de altfel, in ultimele luni, si primul exit de pe piata locala, iesind din parteneriatul cu firma austriaca S+B Gruppe, alaturi de care urma sa fie dezvoltate sapte proiecte in Romania.
Immoeast mai detine in Romania parteneriate sau actiuni in cadrul dezvoltatorilor centrelor comerciale Euromall, Futureal, TriGranit sau Adama.
In ultimele luni, compania a renuntat la proiecte de 1,3 miliarde de euro de pe piata locala, avand, potrivit celui mai recent raport financiar, un numar de 73 de proprietati in Romania, cu o valoare de piata de 966 de milioane de euro.
Cele mai importante active operationale sunt parcurile de afaceri IRIDE Business Park, S-Park si Victoria Park din Bucuresti, precum si centrele comerciale Polus Center din Cluj, Armonia Center din Arad si Euromall Pitesti, in care a investit circa 700 de milioane de euro.
Proiect de 240 mil. euro la Brasov
  • Cel mai mare dintre proiectele cumparate de Immoeast este cel de pe terenul de 6,1 hectare al fabricii de unelte si scule IUS din Brasov;
  • Dezvoltatorii intentionau sa dezvolte un proiect mixt cu o suprafata de 150.000 de metri patrati, format din mall, hotel, centru de afaceri si locuinte;
  • Investitia in acest proiect era estimata la 240 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO