Companii

Importurile de masini second-hand au ajuns sa sustina piata de anvelope, spune Michelin

Importurile de masini second-hand au ajuns sa sustina piata de anvelope, spune Michelin
11.08.2009, 18:13 188

Importurile masive de autoturisme second-hand, care s-au apropiat de pragul de 420.000 de unitati anul trecut si in primele sase luni din acest an, sustin piata anvelopelor, in conditiile in care in cazul camioanelor si al autoturismelor noi declinul vanzarilor este acut.

Masinile la mana a doua sunt echipate in general cu anvelope uzate, care se inlocuiesc mult mai repede decat in cazul autoturismelor noi, potrivit declaratiilor Alinei Ghica, director de marketing al Michelin pentru Romania, Serbia, Bulgaria si Croatia.

Michelin Romania, care detine pe piata locala trei fabrici cu aproape 3.200 de angajati, a inregistrat in 2007 afaceri de peste 340 mil. euro, in crestere cu 11% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

 

Declin accentuat pe piata anvelopelor pentru camioane

"Masinile second-hand importate pe piata locala isi vor schimba anvelopele intr-un timp mult mai scurt decat in cazul celor noi, acestea fiind echipate in majoritatea cazurilor cu anvelope uzate", a spus Ghica.

Declinul cel mai accentuat s-a resimtit pe segmentul anvelopelor pentru camioane, deoarece un procent semnificativ din acestea stau parcate, din lipsa cererilor pentru transport marfa.

"Intr-un fel au evoluat vanzarile de anvelope pentru autoturisme si camionete si altfel cele pentru camioane. Nu este un secret faptul ca piata de camioane a inregistrat o scadere mai mare. Piata de anvelope nu a avut aceeasi prabusire ca si piata vanzarilor de autovehicule", a subliniat Alina Ghica, fara a avansa insa nicio cifra legata de vanzarile de anvelope.

Inmatricularile de vehicule comerciale noi au inregistrat un declin de peste 60% in primele sapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatricularea Vehiculelor, la 9.574 de unitati.

Potrivit statisticilor APIA, la nivelul primului semestru al acestui an vanzarile de vehicule comerciale au scazut cu aproape 73%, la 7.912 de unitati.

Cel mai mare declin l-au inregistrat camioanele, de peste 87%, la 613 unitati, in timp ce comercialele usoare au scazut 69%, la 6.399 de unitati.

 

Nu fac estimari

La nivelul primelor sapte luni, inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat un declin de aproximativ 57%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la un nivel de 73.266 de unitati.

In acelasi timp, inregistrarile celor second-hand au crescut cu 25%, la 140.450 de masini. Potrivit datelor Michelin, vanzarile anvelopelor "de volum", care detin 40% din vanzari, vor inregistra o scadere de 3% in intervalul 2007-2010, in timp ce anvelopele de inalta performanta vor creste cu 4% in aceeasi perioada de timp, la nivel european.

"In ceea ce priveste piata anvelopelor pentru autoturisme, aceasta va fi mult influentata de sezonul de iarna. Daca vom avea o iarna adevarata, si vanzarile anvelopelor de iarna vor fi la un nivel acceptabil", a subliniat directorul de marketing al Michelin.

Piata anvelopelor de iarna, estimata la aproximativ 800.000 de unitati de catre principalii producatori, a adus in sezonul 2008-2009 venituri de aproximativ 48 de milioane de euro.

"Se vand din ce in ce mai multe anvelope cu indici de viteze mai mari si procentul vara-iarna se amelioreaza, cele de iarna inregistrand o pondere tot mai mare din vanzarile totale de anvelope", a spus Alina Ghica, care a subliniat ca in 2008 vanzarile de anvelope de iarna au fost in crestere comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Piata anvelopelor din Romania este estimata in acest an la 2,4 mil. unitati si aproximativ 144 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO