Companii

In ce terenuri din Bucuresti sta ingropata o jumatate de miliard de euro de mai bine de trei ani

In ce terenuri din Bucuresti sta ingropata o jumatate de miliard de euro de mai bine de trei ani
18.02.2010, 00:00 126

Investitori spanioli, israelieni sau greci au cumparat de maibine de trei ani terenuri cu o suprafata de peste 100 de hectare inCapitala, cu intentia de a construi locuinte, birouri sau malluri,dar tavalugul crizei imobiliare i-a prins pe picior gresit, cubanii plasati intr-o piata inghetata.

O analiza a ZF arata ca doar zece din cele mai mari terenuritranzactionate in perioada 2006 - 2007 au o suprafata de aproape 80de hectare si au costat aproape jumatate de miliard de euro, dar inprezent pe ele nu s-a construit nimic.

Aceste loturi au fost cumparate de companiile AFI Europe(Israel), Bluehouse (Grecia), Gran Via (Spania), Hercesa (Spania),GEA Prasa (Spania), BelRom (Belgia), Real4You (Austria) si Caelum(Irlanda), care vizau realizarea unor investitii de peste treimiliarde de euro.

Platesc impozite si dobanzi pe acesteterenuri

Aceste terenuri nu au generat pana la ora actuala niciun venit,ba din contra, au fost platite impozite si in unele cazuri dobanzibancare. Mai important decat atat, preturile au scazut la jumatate,iar business-planurile initiale au fost complet date peste cap:majoritatea investitorilor planuiau ca in cel mult trei ani sa fiecu proiectele dezvoltate si eventual vandute. Nu au reusit inschimb decat sa demoleze, in majoritatea cazurilor, constructiileexistente, sa obtina o parte din aprobarile urbanistice si sadeseneze proiecte dupa proiecte, adaptate la noile cerinte dinpiata imobiliara.

Constructiile? Terenul de 8,3 hectare din apropierea parculuiTitan, unde irlandezii de la Caelum si portughezii de la SonaeSierra planuiau sa deschida in acest an cel mai mare mall dinBucuresti, a fost transformat de copiii din cartier in partie desanius, dupa ce investitorii nu au reusit sa gaseasca finantarepentru inceperea constructiei.

Unii dezvoltatori sustin ca ar putea incepe anul acestalucrarile pe aceste terenuri - AFI Europe la un mall pe terenulLaromet sau GEA Prasa un proiect de locuinte pe terenul fosteifabrici de ulei Muntenia din zona Viilor.

La vanzare ar putea aparea discounturi mai mari de60%

Cu toate acestea, pierderile din neexploatarea terenurilor lamomentul potrivit pot fi mai mari de 50%, similare cu scadereavalorii de piata a terenurilor.

Unul dintre putinele avantaje ale faptului ca acesti investitorinu au construit imediat dupa ce au cumparat terenurile este legatde costurile mari de constructie din acea perioada.

"Terenurile respective nu au fost achizitionate in scopspeculativ, ci pentru dezvoltarea de proiecte; astfel, desi pare oscadere drastica, dezvoltatorii respectivi au cumparat terenurilenu pentru a le vinde, ci pentru a dezvolta proiecte. Daca oproprietate ar fi totusi scoasa la vanzare, fiind vorba desuprafete foarte mari, pentru a fi o proprietate vandabila, s-arputea intampla sa vedem discount-uri chiar mai mari de 60%, inconditiile actuale de piata", apreciaza Laurentiu Lazar, directoruldepartamentului de evaluari al firmei de consultanta imobiliaraColliers International.

Ce au vrut sa faca dezvoltatorii pe acesteterenuri?

Data fiind dimensiunea loturilor, marea majoritate a proiectelorgandite pentru aceste terenuri prevad constructii cu mai multeutilizari. Spaniolii de la Gran Via, Hercesa si GEA Prasa planuiauin special dezvoltarea de proiecte rezidentiale pe terenurilecumparate in vestul si sudul Bucurestiului.

Gran Via detine platformele fostelor fabrici Tricodava,Electrotehnica si Frigocom din zona Drumul Taberei, GEA Prasa areterenul fostei fabrici de ulei Muntenia, in timp ce Hercesa are unlot de 13 hectare in Ghencea, precum si terenul fostei fabrici depaine Spicul de langa Carrefour Orhideea. Pe toate aceste loturiurma sa fie dezvoltate in special locuinte.

Pe de alta parte, pe alte patru terenuri mari, inghetate inprezent in Bucuresti, ar fi trebuit dezvoltate cate un centrucomercial si, eventual, alte cladiri de locuinte sau birouri.Acestea sunt lotul de 15,5 hectare al fabricii Laromet din zonaBucurestii Noi, detinut de AFI Europe, platforma Helitube, detinutade belgienii de la BelRom, uzina Electroaparataj din Pantelimon(Real 4 You) si lotul din apropierea parcului Titan aflat inproprietatea companiilor Sonae Sierra si Caelum Development.

"Bancile se arata mai deschise la acest inceput de an. Fata de2009, cand finantarile noi au fost foarte putine, bancile auinceput acum sa analizeze proiectele fezabile", apreciazaconsultantul Colliers.

Cu toate acestea, inceperea unui proiect de mari dimensiuni nudepinde doar de obtinerea finantarii bancare, ci si de o crestere acererii de spatii comerciale, birouri sau locuinte, care nu da inprezent semne de serioasa revigorare.

Drumul de la achizitia terenului pana la finalizarea proiectuluis-a dovedit a fi mai lung decat se asteptau acesti dezvoltatori,dar intr-un final cel putin o parte din banii ingropati in acesteterenuri ar putea iesi la suprafata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO