Companii

În culisele procesului din care România a caştigat 401 mil. euro de la Enel: "Dacă luam mai puţin decât ni s-a oferit, mergeam direct la procurori"

În culisele procesului din care România a caştigat 401...

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2017, 00:07 2415

Verdictul dat de Curtea de Arbitraj de la Paris în dosarul privind fosta Electrica Muntenia Sud, prin care ita­lienii de la Enel trebuie să-i plătească statului 401 mil. euro în contul a 13,57% din acţiunile companiei de distribu­ţie şi furnizare a energiei, poate fi considerat a doua mare victorie pe care Romania a înregistrat-o într-o dispută internaţio­na­lă, după cea cu Ucraina privind platoul continental al Mării Negre.

Pornind pe evaluarea Curţii de la Paris, fosta Electrica Muntenia Sud ar fi acum cea mai valoroasă companie din Romania, cu un "preţ" de aproape 3 mld. euro, de circa patru ori mai mare faţă de cel obţinut de statul roman la privatizare.

Procesul a fost demarat de stat în vara anului 2014, printre cei mai implicaţi oameni în acest demers fiind Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei, Borbély Károly, fost secretar de stat responsabil pentru sectorul de energie electrică, Gabriel Dumitraşcu, fost director general al direcţiei de administrare a companiilor energetice şi omul cheie din spatele unor listări precum Romgaz sau Electrica.

"Dacă decizia Curţii de la Paris arăta că valoarea pa­che­tului minoritar din Electrica Muntenia Sud era mai mică de­cat oferta pe care am avut-o pe masă de la Enel, mă duceam şi mă predam singur la procurori", spune unul dintre oa­menii care au contribuit la stabilirea acestui verdict.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO