Companii

În România s-au făcut 184 de studii clinice anul trecut. Oncologia, principala arie terapeutică

În România s-au făcut 184 de studii clinice anul...

Autor: Georgiana Mihalache

24.03.2017, 00:05 484

Companiile care organizează studii clinice pe piaţa românească au investit 98 de milioane de euro în 2015 pentru tes­tele prin care urmăresc reacţia pa­cien­ţilor la un anumit medicament înainte de a-l pune pe piaţă, potrivit unui studiu realizat de KPMG.

„Este important să cunoaştem care sunt problemele legislative şi să le rezolvăm în aşa fel încât şi pacienţii noştri să aibă acces la terapii de ultimă oră, iar profesioniştii din sănătate să poată lua parte şi desfăşura aceste studii clinice“, a declarat Florian Bodog, ministrul sănătăţii.

Numărul stu­diilor clinice a scă­zut însă în ultimii ani, ajungând la 184 de astfel de studii aprobate în 2016 de către Agenţia Na­ţio­nală a Medica­mentului (ANM), de la 254 de studii câte se desfăşurau în 2011. Motivul aces­tei scăderi îl repre­zintă perioada lun­gă de aşteptare a aprobării pentru reali­zarea unui stu­diu, care ajuns la 175 de zile în 2015, în con­textul în care reglementările euro­pene prevăd 60 de zile de aşteptare de la depunerea dosa­rului până la apro­barea de către ANM.

„Din cauza perioadei lungi de apro­bare a studiilor clinice şi a proce­du­rilor lente de contractare a centrelor de studii clinice şi a investigatorilor, Ro­mânia nu mai este considerată o piaţă atrac­tivă de către organizatorii de studii clinice“, a spus Bujor Almă­şan, preşe­dintele Asociaţiei Compa­niilor Coor­do­natoare de Studii Clinice din Ro­mânia (ACCSCR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO